Linkovi

Filmska industrija donosi milijarde gradu Njujorku


Džordž Kluni na snimanju filma u Njujorku
Džordž Kluni na snimanju filma u Njujorku

Filmska industrija u Njujorku razvija se ogromnom brzinom i već sada godišnje donosi oko 7 milijardi dolara zarade.

Često se može čuti da je Njujork grad od nekoliko miliona priča, da bi po jedna mogla da bude napisana o svakoj osobi koja živi u njemu. Mnoge od tih priča pretvorene su u filmove i televizijske serije. Doduše filmska industrija u Njujorku raste toliko velikom brzinom, da je čak i to postala priča za sebe.

“Anchors” je niskobudžetni film čije je snimanje u Njujorku nedavno završeno. Reditelj i scenarista Dejvid Veksler, kome je ovo treći film, kaže da grad sebe nudi za pripovedanje priča.

“Kada kažem njujorški film, to je ono kada se dvoje sretnu na ulici u dva ujutro. To je grad koji nikad ne spava”, kaže Veksler.

On kaže da pisci vide grad kao inspiraciju. Tema filma “Anchors”, koji je sada u post-produkciji, je nesrećna prva ljubav. Veksler takođe podseća na poznate reditelje, kao što je Spajk Li, koji se vezuju za njujoršku produkciju.

Većina scena iz filma “Revolucionarni put” sa Leonardom Di Kapriom i Kejt Vinslet u glavnim ulogama, odigrava se izvan grada, ali neki delovi su snimljeni u filmskom studiju Stajner, jednom od dva njujorška studija holivudske veličine. Stajner se prostire na osam hektara i očekuje se da će se uskoro utrostručiti zbog ogromne potražnje za snimanjem kako filmova, tako i televizijskih serija i reklama.

Predsednik studija, Daglas Stajner, kaže da Njujork privlači televizijske glumce zbog svoje bogate kulturne i medijske ponude.

“Mogu da rade na TV-u tokom dana, a da uveče igraju na Brodveju. Mogu da gostuju u dnevnim emisijama na lokalnim njujorškim stanicama, a i da idu na novinarske zabave. Vrlo je ekonomično za njihov posao i mnogi biznisi se prilagođavaju rasporedu zvezda”, priča Daglas Stajner.

Filmski stvaraoci tvrde da Njujork podstiče lokalnu filmsku produkciju. Veksler je tokom snimanja prethodnog filma bez problema dobio dozvolu da zatvori čitavu ulicu. Gradonačelnik Njujorka, Majkl Blumberg zauzvrat, pokušava da privuče filmsku industriju, koja donosi ogroman profit od poreza i otvara hiljade radnih mesta.

“Ako gledate film, seriju, reklamu, bilo šta što je snimljeno, videćete mnoge izdatke koji ne idu u džep glumcima. Oni dobijaju mali procenat. Većina novca odlazi na lokalne stolare, električare, firme za isporuku, poslugu i slično”, ističe Blumberg.

Njujorška filmska industrija gradskom budžetu već donosi blizu sedam milijardi dolara godišnje. Dejvid Veksler se nada da će film “Anchors” doneti još neki dolar posle premijere koja je planirana za nekoliko meseci.
XS
SM
MD
LG