Linkovi

Filmska radionica za osobe s hendikepom


U radionici "Creative Edge Filmaking" hendikepirani učenici koriste Ajped da snimaju i montiraju video materijal.

Snimanje filmova je dio holističkog pristupa organizacije “Ark” u pogledu integrisanja osoba sa intelektualnim i razvojnim hendikepima u njihove zajednice.

Eplov popularni tablet Ajped poptpuno je promijenio i demokratizovao snimanje filmova, pružajući kreativniji i relativno pristupačniji način samoizražavanja. Novinarka Glasa Amerike Faiza Elmasri objašnjava kako je Ajped za grupu hendikepiranih osoba blizu prijestonice Vašingtona bio još korisniji.

Najmanje deset osoba sa fizičkim i intelektualnim hendikepima dolazi dva puta nedeljno u ovaj objekat za dnevni boravak, gdje postaju filmski stvaraoci. U okviru radionice “The Creative Edge Filmmaking”, uče kako da koriste ajpedove da bi snimali i montirali video, uz pomoć profesionalnih filmskih autora i osoblja. Džudi Turej radi sa Nikol Čejs, i kaže da ona "veoma dobro komunicira sa njom."

To je dobra vijest za Melisu Izel, direktorku za projekte u neprofitnoj organizaciji “Ark” koja pomaže hendikepiranima. Oganizacija je počela da organizuje radionicu početkom godine.

“Cilj partnerstva ‘Creative Edge Digital Media’ je da upozna hendikepirane osobe sa ajpedovima kako bi mogli da ih koriste kao sredstvo za komunikaciju, ali i za kreativno izražavanja kroz fotografisanje i snimanje aj-filmova”.

Instruktor i filmski autor iz studija “Creative Edge” Endrju Milington prvo je naučio učesnike radionice osnovama snimanja, montaže i pravljenja sekvenci. Sada ih podstiče da iskoriste te vještine da bi ispričali svoju priču. Majkl Stil je donio igračke, koje će biti likovi u njegovom filmu.

Radnja Majklovog filma odvija se u autobusu.

“Otkrio sam da je Majklova baka živjela u Njujorku. On bi, po svemu sudeći, putovao do tog grada autobusom. Vidi djecu u autobusu ili je i sam bio u njemu”.

“Možda nije riječ o holivudskoj strogoj formi izražavnja, A pa B pa C, ali je riječ o načinu na koji on vidi svijet…Volio bih da mogu da ispričam priču sa takvom slobodom i čistinom izražavanja”, konstatuje Milington

Snimanje filmova je dio holističkog pristupa organizacije “Ark” u pogledu integrisanja osoba sa intelektualnim i razvojnim hendikepima u njihove zajednice. Sledeći korak je da izađu sa ajpedovima i dokumentuju ono što vide, kaže direktorka za porodične službe Džesika Nili.

“Cilj da se model dnevnog boravka za odrasle izmjesti van zidova centra i intergiše u lokalnu zajednicu”.

Endrju Milington ima dodatne planove za filmove njegovih studenata.

“Nadam se da ćemo na kraju biti u mogućnosti da ih prikažemo publici”.

Javnost bi u tom slučaju mogla da upozna vizije i talente zajednice koja je često neprimjećena.
XS
SM
MD
LG