Linkovi

Apolo Krid otišao u legendu: Preminuo glumac Karl Veders


Karl Veders (Foto: Richard Shotwell/Invision/AP)
Karl Veders (Foto: Richard Shotwell/Invision/AP)

Karl Veders, bivši igrač NFL-a koji je postao holivudska zvezda, igrajući neprijatelja boksera Apola Krida u filmskom serijalu „Roki“, preminuo je u 76. godini

Met Luber, njegov menadžer, rekao je da je Veders umro u četvrtak. Njegova porodica je izdala saopštenje u kojem kaže da je umro „mirno u snu".

Vedersa su gledaoci najviše upamtili po ulozi Krida, koji se prvi put pojavio kao drski, neprikosnoveni šampion sveta u teškoj kategoriji u filmu "Roki" iz 1976. sa Silvesterom Staloneom u glavnoj ulozi.

"To vas stavlja na mapu i obeležava vašu karijeru, da tako kažem. Ali to je jednokratno, tako da morate nečim dalje da pratite. Na sreću, nastavio sam da snimam te filmove, a Apolo Krid je postajao sve popularniji među ljudima i ušao je u njihove živote. To je bio pravi momak u pravo vreme“, rekao je on 2017. za Dejli bist (Daily Beast).

Nedavno je Veders glumio u hitu „The Mandalorian“ na platformi Dizni plus. Krid, koji se pojavio u prva četiri filma "Roki", umro je u ringu u četvrtom delu 1984. godine, boreći se sa ogromnim sovjetskim bokserom Ivanom Dragom koji koristi steroide, a kojeg je igrao Dolf Landgren.

Pre nego što je Krid ušao u ring, Džejms Braun je otpevao „Living in America” uz pratnju nekoliko plesačica, a Krid se pojavio na balkonu u kombinaciji šortsa i prsluka sa motivima američke zastave i šeširom Ujka Sema, plešući i ismevajući Draga.

Okrvavljeni Krid se ruši u ringu nakon žestokog premlaćivanja, trza se i Roki ga drži dok umire, što neizbežno dovodi do borbe između Draga i Rokija u SSSR-u. Ali dok Apola više nema, sin njegovog lika, Adonisa Krid, koga tumači Majkl B. Džordan, dobiće sopstvenu boksersku trilogiju počevši od 2015.

Veders je glumio u filmu „Predator“ iz 1987, zajedno sa Arnoldom Švarcenegerom, Džesijem Venturom i mnoštvom drugih. Kasnije je dodao lažnu drvenu ruku da bi igrao zlatnog profesionalca u komedije „Srećko Gilmor“ iz 1996, zajedno sa Adamom Sendlerom, a glumio je u kratkotrajnoj spin-of seriji Dika Volfa „Čikaška pravda“ 2017. i u Diznijevom „Mandalorijanu“, zasluživši nominaciju za nagradu Emi 2021.

Veders je odrastao diveći se glumcima kao što je Vudi Strod, čija je kombinacija fizičke građe i glumačkog umeća u "Spartaku" ostavila snažan utisak na njega. Obožavao je Sidnija Poatjea i Harija Belafontea i sportiste Džima Brauna i Muhameda Alija, zvezde koje su razbile rasne barijere.

„Ima toliko ljudi koji su došli pre mene kojima sam se divio i na čiji sam uspeh želeo da se ugledam, i koji su na neki način dostigli uspeh i stvorili put kojim sam uspeo da hodam. Nadam se da ću moći da inspirišem nekog drugog da uradi dobar posao", rekao je on za Detroit njuz 2023.

Poslednju značajnu ulogu Veders je imao u seriji "Mandalorijan"
Poslednju značajnu ulogu Veders je imao u seriji "Mandalorijan"

Odrastajući u Nju Orleansu, Veders je počeo da glumi još u predstavama u osnovnoj školi. U srednjoj školi, sport ga je odveo drugim putem, ali će se kasnije u životu ponovo ujediniti sa svojom prvom ljubavi.

Veders je igrao koledž fudbal na Univerzitetu San Dijego – studirao je na katedri za pozorište - i nastavio da igra jednu sezonu u NFL-u, za Oukland Rejderse, 1970.

„Kada sam pronašao fudbal, bio je to potpuno drugačiji izlaz“, kazao je Veders za Detroit njuz. "Više se radilo o fizičkoj sposobnosti, iako jedno hrani drugo. Trebalo vam je malo pameti jer su postojale knjige za učenje i film za proučavanje, da biste naučili šta treba o protivniku svake nedelje."

Posle Rejdersa, otišao je u Kanadsku fudbalsku ligu, odigrao dve godine dok je završio studije na univerzitetu u San Francisku, gde je diplomirao 1974.

Nakon pojavljivanja u nekoliko filmova i TV emisija, uključujući „Dobra vremena“, „Čovek od šest miliona dolara“, „U vrelini noći“ i „Starski & Hač“, kao i borbu protiv nacista zajedno sa Harisonom Fordom u „Sili 10 iz Navaronea“, Veders je dobio ulogu Krida. On je za Holivud reporter rekao da njegov početak u kultnoj franšizi nije bio povoljan.

Zamoljen je da čita scenario sa Staloneom, tada nepoznatim u svetu glume. Veders je pročitao scenu, ali je osetio da nije bilo dobro, pa je prokomentarisao: „Mogao bih mnogo bolje ako pozovete pravog glumca sa kojim ću raditi“, priseća se on. „Tako da sam samo uvredio zvezdu filma, a da to nisam ni znao, ni nameravao”. Takođe je slagao je i da je imao boksersko iskustvo.

Kasnije u karijeri, Veders je razvio strast prema režiji, epizodama serije „Silk Stalkings” i “Otpadnik” u kojoj je glavnu ulogu tumačio Lorenco Lamas. Režirao je epizodu treće sezone "Mandalorijana".

Veders se predstavio drugoj generaciji kada je sebe prikazao kao oportunističkog i izuzetno štedljivog glumca u seriji “Ometeni u razvoju”.

Iza sebe je ostavio dvojicu sinova.

XS
SM
MD
LG