Linkovi

"Fruitvale station" - osuda rasnog profilisanja


Rajan Kugler, reditelj filma "Fruitvale Station"

Afroamerički reditelj Rajan Kugler bio je svedok nemira koji su nastali pošto je Oskara Granta III, takođe Afroamerikanca, ubila policija u obližnjem Oklandu.

Pre nego što je uopšte počelo snimanje drame “Fruitvale Station”, Rajan Kugler lično je bio upleten u priču. Afroamerički reditelj, rođen u San Francisku bio je svedok nemira koji su nastali pošto je Oskara Granta III, takođe Afroamerikanca, ubila tranzitna policija u obližnjem Oklandu. Rajan Kugler kaže da film prati priču koja danas može da zadesi svakog mladog crnog muškarca u Americi.

Iako izgleda kao scena iz filma, u pitanju je istiniti video snimak kako tranzitna policija Oklanda u Kaliforniji na stanici metroa puca i ubija Oskara Granta na novogodišnje veče 2009...

Taj događaj izazvao je proteste i poslužio kao inspiracija za “Fruitvale Station”, film o poslednjem danu u životu Oskara Granta i njegovoj smrti.

Te večeri Oskar je doneo novogodišnje odluke. Rešio je da prestane da se bavi kriminalom, da bude veran svojoj devojci, da bude bolji otac i sin, što nije malo posle služenja zatvorske kazne.

Reditelj Rajan Kugler približava Oskara gledaocima tako što je rekonstruisao njegove razgovore sa porodicom i prijateljima tokom poslednja 24 sata života.

“Kada mladić kao što je Oskar umre na ulici, ljudi ne misle na to da je on imao 22 godine, život i da je nekim ljudima beskrajno značio”.

Kugler kaže da je film veoma specijalan za njega jer to što se desilo Oskaru može da se dogodi i njemu, njegovom bratu, prijatelju. Međutim on dodaje, prikaz Oskara nema za cilj da dovede do još većih podela, već da približi ljudsku stranu života jednog mladog crnca.

Reditelj se takođe nada da će film skrenuti pažnju na rasno profilisanje u Americi kojem najčešće podležu mladi afroamerički muškarci.

“Savet majki u tim situacijama jeste: nemoj da se petljaš sa policijom, ne pravi nagle pokrete, ne razgovaraj sa onima koje ne znaš jer će da te ubiju i to iz straha ili jer misle da imaš oružje ili jer misle da si imao neke zle namere koji nisi imao”.

“Fruitvale Station” je snažna priča sa odličnom glumačkom ekipom u kojoj je dobitnik Oskara, glumica Oktavija Spenser, priča o muškarcu Afroamerikancu koji se na novogodišnje veče našao na pogrešnom mestu.
XS
SM
MD
LG