Linkovi

File traži da Beograd primenjuje dogovor sa Prištinom


File i premijer Srbije Ivica Dačić
File i premijer Srbije Ivica Dačić
Posle Hermana Van Pompuja i Ketrin Ešton, u Beogradu je sa najvišim srpskim zvaničnicima razgovarao i evropski komesar za proširenje Štefan File. On je koji je posle susreta sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem poručio da je predloženo da pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine bude tretirano u poglavlju 35 – koje bi bilo otvoreno od početka do kraja pregovora EU sa Srbijom.

File je u Beogradu predstavio i nacrt vremenskog rasporeda i dinamike pregleda reformi koje je Srbija sprovela i koji će početi 1. septrembra i trajati verovatno do juna 2015:

"Sledeće nedelje predstavićemo zemljama članicama EU nacrt pregovaračkog okvira sa Srbijom. Nakon toga, pregovorački okvir treba da bude usvojen, kako bi prva konferencija sa Srbijom mogla da bude održana najkasnije u januaru 2014-te godine".

Uz poruku da očekuje da će Srbija biti sledeća, 29-ta članica Evropske unije, premijer Srbije Ivica Dačić je rekao da Srbija što pre mora da formira pregovarački tim i imenuje glavnog pregovarača. Taj pregovarač ne treba da bude visoka politička ličnost, nego treba da bude šef tehničkih pregovora, a na političkom nivou postojaće državna delegacija, tim premijera i drugih, objsnio je Dačić:

"Ja sam siguran u to da će Srbija spremno odgovoriti na ovako brze poteze evropskog komesara za proširenje, odnosno Evropske komisije u celini. I da ćemo moći da propratimo sve ove zahteve, od kojih će i zavisiti kojom će brzinom Srbija ići ka EU".

Osim sa premijerom Srbije, File se danas sastao i sa potpredsednicima Vlade Aleksandrom Vučićem i Suzanom Grubješićem, a planirano je da se evropski komesar sutra obrati poslanicima Skupštine Srbije, a potom sastane i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.
XS
SM
MD
LG