Linkovi

File: Nema novih uslova, formulacija ostaje


Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i evropski komesar za prosirenje Štefan File
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i evropski komesar za prosirenje Štefan File

Evropski komesar za proširenje Štefan File u Beogradu je predstavio izveštaj EK i pojasnio formulaciju o teritorijalnom integritetu Kosova.

Evropski komesar za proširenje Štefan File boravi u Beogradu gde predstavnicima vlasti predstavlja Godišnji izveštaj komisije o napretku Srbije. Posle razgovora sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem on je potvrdio da nema novih uslova za članstvo Srbije u EU, te da postoji mogućnost da Srbija 2013. dobije datum za početak pregovora o prijemu u Uniju.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je na sastanku sa Fileom rekao da Srbija ne želi da prolongira ulazak u Evropsku uniju “stavljajući probleme pod tepih”, ali da Evropska unija, ako iskreno želi da joj se Srbija pridruži – treba da izmeni formulaciju o teritorijalnom integritetu Kosova u svojoj strategiji proširenja.

Predsednik Srbije je na sastanku sa evropskim komesarom Štefanom Fileom naveo da Srbija čini sve da ispuni uslove Evropske unije, i da je to dokazala konkretnim rezultatima u unutrašnjim reformama, kao i spremnošću za normalizaciju odnosa sa Prištinom kroz direktne pregovore na najvišem nivou.

Nikolić je istakao da bi odustajanjem od formulacije o teritorijalnom integritetu, EU dokazala svoju posvećenost statusnoj neutralnosti Kosova. File je odgovorio da ta formulacija ne prejudicira status Kosova, podsećajući da se Evropa još od 2005. protivi podeli Kosova.
Evropski komesar Štefan File i premijer Srbije Ivica Dačić
Evropski komesar Štefan File i premijer Srbije Ivica Dačić
Štefan File prethodno je razgovarao sa premijerom Ivicom Dačićem, uputivši mu poruku da postoji mogućnost da se ubrzano krene ka dobijanju datuma za početak pregovora o članstvu.

“Uverio sam premijera da je, u skladu sa preporukama i mišljenjem iz prethodne godine, Evropska komisija spremna da potvrdi da razgovori sa Srbijom treba da počnu čim ona načini dovoljan napredak po ključnom pitanju – a to je vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom.”

File je naveo da Srbija u daljem procesu evrointegracija neće biti suočavana sa novim uslovima, a takodje se osvrnuo na spornu formulaciju o teritorijalnom integritetu Kosova.

"Evropska komisija je u specifični deo svojih zaključaka i preporuka unela jezik o teritorijalnom integritetu Kosova. Umesto sa statusom, to ima veze sa doslednim stavom Evropske unije da podela Kosova nije na pregovaračkom stolu. Takodje sam jasno naglasio da ništa u izveštaju o napretku, ništa u zaključcima i preporukama, ne kompromituje statusnu neutralnost Evropske komisije kada je reč o Kosovu.”

Premijer Ivica Dačić posle sastanka sa Fileom rekao je da je za Srbiju bilo važno da li postoje novi uslovi u procesu evropskih integracija.

Odgovor je da nema novih uslova, da su oni isti kao u decembru prošle godine, da je reč o uslovima Evropskog saveta u kojima stoji da je potrebno jasno i vidljivo i održivo unapredjenje odnosa Beograda i Prištine i za nas to nije sporno.”

Dačić je ponovio stav da bi novi uslovi za Srbiju bili neprihvatljivi.

Ukoliko su razgovori statusno neutralni, bez novih uslovljavanja, mi smo, kao što smo više puta naglasili, spremni za nastavak dijaloga.”

Osim napretka u odnosima sa Kosovom, evropski komesar Štefan File je naglasio potrebu da vlada Srbije intenzivnije sprovodi reformu pravosudja, odlučnije se obračunava sa korupcijom i organizovanim kriminalom, i zaštiti slobodu izražavanja medija kao i prava ugroženih grupa kao što su Romi ili LGBT populacija. File, koji je takodje danas razgovarao sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem, naglasio je da veruje da bi Srbija, ako ostvari uspeh u tim sferama, mogla da 2013. započne pregovore o pristupanju u EU.

Štefan File je izveštaj EK predstavio na sednici skupštinskog odbora za evropske integracije, gde je još jednom odbacio inicijativu o izostavljanju formulacije o teritorijalnim integritetu Kosova iz dokumenata Komisije, ističući da “je teritorija samo jedan od faktora koji definišu državnost”. Na istom sastanku, potpredsednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić rekla je da je vlada spremna da sprovede sve neophodne unutrašnje reforme, ali da je za uspeh potreban “iskren partnerski odnos Brisela i Beograda.”
XS
SM
MD
LG