Linkovi

Svetski bendovi na festivalu u Ostinu


Turski bend The Away Days nastupali su na festivalu SXSW
Turski bend The Away Days nastupali su na festivalu SXSW

Bendovi sa svih strana sveta svakog marta dolaze u prestonicu Teksasa na festival South by Southwest (Jug-jugozapad) u nadi da će biti otkriveni ili da barem prošire svoju bazu obožavalaca.

Poznati svetski festival „South by Southwest“ (Jug-jugozapad) održava se u Ostinu u državi Teksas tokom ove nedelje još od 1987. godine, kada je počeo kao lokalni festival sa oko 700 učesnika, uglavnom iz tog regiona. Danas, to je najveći svetski muzičku festival te vrste na kojem učestvuje više od 2.000 izvođača, a okuplja skoro 30.000 posetioca.

I mada su film i interaktivna tehnologija takođe elementi tog festivala, muzika je i dalje centralni događaj. Naš novinar Greg Flejkus izveštava iz Ostina da bendovi sa svih strana sveta svakog marta dolaze u prestonicu Teksasa u nadi da će biti otkriveni ili da barem prošire svoju bazu obožavalaca.

Na “South by Southwest”-u i dalje mogu da se čuju lokalni zvuci, koji spajaju elemente kantri i rok muzike sa teksaškom aromom.

“I dalje uživamo u našoj kulturi bilo da je to ‘tehano’ ili kantri ili šta god da je ta kultura. Pokušavamo sve da obuhvatimo”, ističe Loren Gamon, muzičarka iz Ostina.

Raznovrsnost muzičke scene Ostina predstavljena je i tokom programa dodele muzičkih nagrada Ostina, koji se održava u saradnji sa “South by Southwest”-om. Tom prilikom je na scenu izašao i novi stanovnik Ostina - Robert Plant, bivši član britanske rok grupe Led Zepellin, koji je izveo numeru sa legendon teksaškog bluza, gitaristom Džimijem Vonom.

Međunarodne muzičke grupe su međutim pružile drugačije iskustvo. Suzan Piterson i drugi slično Ostinjani došli su uglavnom kako bi čuli strane grupe poput Lulakruze.

“Živela sam oko četiri godine u zapadnoj Africi kada sam imala 20-ak godina, tako da su mi latino muzika i afrički bitovi vrlo bliski. Za mene je kao da sam kod kuće, ali volim da vidim i tradicije drugih naroda”.

Frontmenka Lulakruze, Alehandra Ortiz je iz Argentine, dok su drugi članovi benda iz Kolumbije. Zajedno, oni istražuju i prirodu i kulturu Anda.

“Duboko smo zadrli u slušanje i istraživanje toga kako zvuci prirode prave muziku, koja zatim postaje deo neke kulture”

Bend iz Bangladeša Čirkut izazvao je dosta interesovanja među posetiocima. Pevačica Šumi objašnjava da su članovi benda napravili spoj tradicionalne muzike sa elementima roka.

“Radimo ono što volimo. I to je to. Srećni smo što jedan bend iz Bangladeša po prvi put nastupa na South by Southwest-u”.

Čirkut je vrlo eklektičan, pa čak sviraju i na bendžu. U drugim numerama, gitarista je očigledno inspirisan godinama slušanja Džimija Hendriksa i drugih rokera. Na festivalu su nastupile i muzičke grupe iz Evrope, sa Tajvana, iz Južne Koreje, Australije i Meksisa – što je dodalo raznovrsnosti zvukova na ovogodišnjem “South by Southwest”-u.

XS
SM
MD
LG