Linkovi

Obama: Policajci da nose kamere


Predsednik SAD Barak Obama
Predsednik SAD Barak Obama

Predsednik Barak Obama se nakon sastanka o situaciji u Fergusonu, u Beloj kući, založio za bolju obuku policajaca i kupovinu dodatnih policijskih kamera koje bi snimale razgovore sa civilima

Predsednik Barak Obama zatražio je više od 260 miliona dolara za policijske snage širom zemlje u odgovoru na ubistvo crnog tinejdžera u Fergusonu.

Obama je rekao da bi novac bio uložen u kupovinu 50 hiljada kamera koje bi na sebi nosili policajci, kako bi snimili razgovore sa civilima. Novac bi takođe bio iskorišten za poboljšanje obuke policajaca. Predsednik je takođe najavio da će osnovati radno telo, koje bi trebalo da prouči načine za bolje obavljanje policijskog posla.

Predsednik je te predloge izneo nakon sastanka u Beloj kući sa članovima kabineta, vodećim borcima za građanska prava i zvaničnicima agencija za sprovođenje zakona. Predsednik će kasnije, sa mladim aktivistima za građanska prava, razgovarati o problemu nepoverenja između policije i ne-belačkih zajednica. O tome će biti reči i tokom posete sekretara za pravosuđe Erika Holder Atlanti, u saveznoj državi Džordžiji.

Gotovo nedelju dana nakon odluke velike porote da ne podigne optužnicu protiv policajca Derena Vilsona, protesti se nastavljaju širome zemlje.

“Nikoga nije briga za nas, kada nam ubijaju djecu.”

“Imam šesnaestogodišnjeg sina. To je moglo njemu da se dogodi”, kažu neki od demonstranata.

Igrači fudbalskog tima “Sent Luis Rems” izašli su sinoć na teren uzdignutih ruku, što je postao simbol protesta zbog ubistva crnog tinejdžera Majkla Brauna u Fergusonu…Taj potez oštro su kritikovali predstavnici policije.

Nezadovoljstvo građana nije umanjila ni Vilsonova odluka da napusti policiju da bi, kako je saopštio, omogućio Fergusonu da se oporavi. Vilson je svoj odlazak nagovijestio u prošlonedljenom intervjuu za televiziju ABC,u odgovoru na pitanje da li se nada da će i dalje nositi uniformu.

“Da li stvarno mislite da je to moguće? Da li mislite da bi me ljudi prihvatili, da bi bio bezbjedan?”

Gradonačelnik Fergusona Džejms Nouls rekao je da nije postojala direktna prijetnja protiv Vilsona, uz ocjenu da je njegov odlazak pravi potez.

“Što se tiče Fergusona, mi smo prekinuli veze sa Vilsonom i krenuli dalje kako bismo ujedinili naš grad.”

Pojedini međutim smatraju da ostavka kontroverznog policajca nije dovoljna. Među njima je i lokalni zvaničnik u Sent Luisu Antonio Frenč.

“Mora biti još ostavki da bi ova zajednica mogla da počne da se oporavlja. Nema napretka dok je šef policije Fergusona i dalje na tom položaju.”

Iako zaštićen od krivičnog gonjenja, Deren Vilson bi ipak mogao da se suoči da građanskom parnicom, dok je njegov slučaj i dalje pod istragom sekretarijata za pravosuđe zbog moguće povrede gradjanskih prava ubijenog tinejdžera Majkla Brauna.

XS
SM
MD
LG