Linkovi

Iščekivanje u Fergusonu


Protesti u Fergusonu u nedelju, 23. novembra 2014.

U Fergusonu, predgrađu Sent Luisa u Mizuriju primetne su tenzije, dok se očekuje odluka velike porote o tome da li će biti podignuta optužnica protiv belačkog policajca, Darena Vilsona, koji je u avgustu usmrtio nenaoružanog mladog Afroamerikanca, Majkla Brauna.

Slučajevi upotrebe preterane sile policajaca i ranije su uzrokovali rasno nasilje.

Ubistvo nenaoružanog mladića podstaklo je gnevne, višednevne proteste propraćene nasiljem u većinom crnačkom delu grada. Stručnjak u vašingtonskom Centru za napredak Amerike, Sem Falvud, smatra da se rasna zategnutost obično javlja zbog gneva mladih Afroamerikanaca, koji veruju da sistem nije pravičan prema njima:

“Rasna diskriminacija, policijska brutalnost, ekonomske razlike, nejednakost u stanovanju, utiču na pojavu odbojnosti. Afroamerikanci zahtevaju da im se čuje glas zajedno sa elitom našeg društva, i to je srž negodovanja.”

Do nasilja u Fergusonu dolazi 23 godine posle snimka prebijanja Rodnija Kinga, od strane belih policajaca u Los Anđelesu. Oslabađajuća presuda po optužnici o upotrebi preterane sile u aprilu 1992. godine uzrokovala je jednu od najžećih epizoda protesta i nereda u američkoj istoriji. I sam King se tada založio za mir i rasnu harmoniju.

Medjutim, uprkos tom zahtevu 55 osoba je poginulo, a više od dve hiljade povređeno u Los Anđelesu. Požari i krađe uzrokovali su štetu veću od milijardu dolara. Stručnjak za javnu politiku, Elsi Skot, ukazuje da demonstranti često osećaju da nisu deo zajednice:

"Mnogi koji učestvuju u nasilju, često se osećaju bespomoćnim, i misle da jedina moć koju imaju jeste da izađu na ulice i podmeću požare u prodavnice koje nisu u njihovom vlasništvu.”

Aprila 2001. godine policija se sukobila sa demonstrantima pošto je beli policajac usmrtio nenaoružanog mladog Crnca u Sinsinatiju u Ohaju. Kao u Fergusonu, povučene su borbene linije između pretežno belačke policije i crnačke zajednice. Policajac Kit Fengmen, kaže da bi više trebalo uraditi u crnačkoj zajednici da bi promenila stav prema radu policajaca:

“Crnački lideri treba da naglase da će javno podržati policajca koji koristi odgovarajuću silu kada se sukobljava sa nasilnicima.”

Neki afroamerički lideri smatraju da bi rasna zategnutost mogla da dovede do novog nasilja, ukoliko manjinske zajednice nastave da osećaju da su meta policajaca koji koriste prekomernu silu ili ne sprovode zakon pravično i objektivno.

XS
SM
MD
LG