Linkovi

Felps ušao u legendu


Felps pozira sa zlatnom medaljom osvojenom u trci štafete 4x200 metara slobodno
Felps pozira sa zlatnom medaljom osvojenom u trci štafete 4x200 metara slobodno

Američki plivač osvojio dve medalje četvrtog dana Igara u Londonu i postao najodlikovaniji olimpijac svih vremena

Američki plivač Majkl Felps oborio je verovatno najprestižniji olimpijski rekord - onaj po broju olimpijskih medalja.

Posle osvajanja još dve medalje tokom četvrtog dana Igara u Londonu, Felps je stigao do brojke od 19 olimpijskih odličja i za jedno prestigao legendarnu sovjetsku gimnastičarku Larisu Latinjinu, koja je rekord držala skoro pola veka. Felps je juče najpre osvojio srebrnu medalju u trci 200 meatara leptir stilom, a zatim kao poslednja izmena u štafeti 4x200 metara slobodno, stigao i do prvog zlata na svojim četvrtim i poslednjim olimpijskim igrama

Felps je tako zauzeo jedno od najistaknutijih mesta u istoriji olimpijskog sporta, uz legende poput Džesija Ovensa, Marka Spica, Džima Torpa i Olge Korbut.

Dvadeset-sedmogodišnji Felps rođen je u Baltimoru, u saveznoj državi Merilend, gde je podjednako poznat kao i legendarne zvezde bejzboga i američkog fudbala iz tog grada.

U baltimorskom plivačkom klubu počeo je da trenira sa sedam godina, zatim je plivao za svoj školski tim, a ubrzo postao i član američkog nacionalnog tima. Imao je svega 15 godina kada je nastupio na svojim prvim Olimpijskim igrama u Sidneju, 2000.

Iako nije osvojio nijednu medalju u Australiji, sledeće četiri godine proveo je obarajući rekorde u sklopu priprema za Atinu 2004, gde je sa osvojenih šest zlatnih i dve bronzane medalje zvanično postao superzvezda olimpijskih igara. Četiri godine kasnije u Pekingu osvojio je takođe rekordnih osam zlatnih medalja, oborivši dotadašnji rekord Marka Spica.

Felps je objavio dve knjige i suosnivač je neprofitne grupe koja organizuje plivačke kampove.
XS
SM
MD
LG