Linkovi

Stjepanović šesti, Novak bez greške protiv Rodika


Južnoafrikanac Čed Leklo slavi pobedu u trci 200 metara leptir
Južnoafrikanac Čed Leklo slavi pobedu u trci 200 metara leptir

Uspešan dan za sve srpske sportiste izuzev rukometaša koji su doživeli ubedljiv poraz protiv Hrvatske

Mladi srpski plivač Velimir Stjepanović osvojio je 6. mesto u trci 200 metara leptir stilom na Olimpijskim igrama u Londonu.

U svom prvom nastupu na najvećem sportskom takmičenju na svetu, Stejpanović je više nego opravdao očekivanja samim plasmanom u finale i činjenicom da je popravio svoj najbolji rezultat i srušio nacionalni rekord.

Zlatna medalja pripala je Južnoafrikancu Čedu Le Klou, koji je u poslednjem zamahu prestigao Amerikanca Majkla Felpsa i tako ga sprečio da postane prvi plivač u istoriji sa tri uzastopne zlatne medalje na olimpijskim igrama u istoj disciplini. Treći je bio Japanac Takeši Mecuda.

U međuvremenu, najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u treće kolo teniskog turnira na Olimpijskim igrama, neočekivano lakom i ubedljivom pobedom nad Amerikancem Endijem Rodikom. Protiv trostrukog finaliste Vimbldona, bilo je 6:2, 6:1 za Đokovića posle svega 54 minuta igre. Naredni rival trenutno drugoplasiranom na svetskoj rang-listi biće još jedna veteran, Australijanac Lejton Hjuit, koji je pobedio Hrvata Marina Čilića.

Srpski dubl Nenad Zimonjić-Janko Tipsarević takođe se plasirao u treće kolo. Posle velike borbe sa Kanađanima Nestorom i Popisilom bilo je 11:9 u trećem setu sa srpske tenisere.

Od ostalih srpskih sportista, pobede su ostvarili odbojkaši - protiv selekcije Tunisa, vaterpolisti koji su bili ubedljivi protiv Velike Britanije - 21:7 i četverac bez kormilara, koji se kao prvi u repesažu plasirao u polufinale. Poraženi su jedino rukometaši - 31:23 protiv Hrvatske.

Inače, i četvrtog dana Igara ne stišavaju se strasti u vezi sa zlatnom medaljom koju je - uz svetski rekord - osvojila 16-godišnja Kineskinja Šiven Je.

Poznati trener američkih plivača Džon Leonard nazvao je njen nastup "neverovatnim" i nagovestio da je ona možda koristila nedozvoljena sredstva, s obzirom da je poslednjih 50 metara isplivala brže nego američki plivač Rajan Lohti u jednoj od ranijih trka, i oborila svetski rekord za više od jedne sekunde.

Na Leonardov komentar burno je reagovala kineska javnost, ali i direktor kineske anti-doping agencije Đijang Žišue, koji je optužbu nazvao "pristrasnom" naglasivši da nije fer kritikovati kineske sportiste zbog njihovog uspeha, koji je - kako je naglasio - rezultat treninga i vrednog rada.

Đijang je takođe podsetio da niko nije osporavao rezultate američkog plivača Majkla Felpsa kada je na Igrama u Pekingu osvojio rekordnih osam zlatnih medalja.
XS
SM
MD
LG