Linkovi

Centralna banka još ne diže kamatne stope


Zgrada Federalnih rezervi u Vašingtonu
Zgrada Federalnih rezervi u Vašingtonu

Američka Centralna banka saopštila je da se američka ekonomija “oporavlja solidnim tempom”, ali da će i dalje biti strpljiva, pre nego što donese odluku o podizanju kamatnih stopa, prvi put za gotovo deset godina.

Posle dvodnevnog sastanka u Vašingtonu, stručnjaci Federalnih rezervi izrazili su zabrinutost zbog niske stope inflacije u SAD.

Glavni finansijski analitičar vebsajta Bankrate.com Greg Mekbrajd kaže za Glas Amerike, putem Skajpa, da Centralna banka ističe da je inflatorna stopa u opadanju.

“Ta stopa će nastaviti da pada u kratkom roku zbog cene energenata. Međutim, u srednjem roku, Centralna banka očekuje da će inflacija porasti, i približiti se nivou od dva procenta, koji želi da vidi”.

Federalne rezerve navode da je američko tržište rada pokazalo “snažan rast broja novih radnih mesta i nižu stopu nezaposlenosti”. Takođe se ističe da potrošnja “umereno raste” zahvaljujući nižoj ceni goriva.

Mekbrajd očekuje da će Federalne reserve podići kamatne stope najranije u junu.

"Nema hitne potrebe za reagovanjem Centralne banke. Međutim, oni ne poriču činjenicu da obavljaju pripreme za eventualno povećanje kamatnih stopa. Samo ne žele sebe dovedu u nezgodan položaj ako bi postavili neke rokove sada”.

Mnogi analitičari smatraju da će Federalne reserve povećati kamatne stope najranije sredinom 2015, a možda i nekoliko meseci kasnije, iz straha da bi više stope mogle da oslabe ekonomski oporavak.

Američko tržište rada pridodalo je skoro 3 miliona poslova prošle godine, zbog čega je stopa nezaposlenosti smanjena na 5,6%, blizu američkog dugogodišnjeg proseka.

Uprkos napretku, neke ekonomiste i dalje brine slab rast plata američkih radnika, i činjenica da mnogi nisu uspeli da pronadju zaposlenje sa punim radnim vremenom, iako se Amerika oporavila od recesije iz 2008.

XS
SM
MD
LG