Linkovi

FBI: Napadači radikalizovani "neko vreme"


Dnevna soba u stanu u Redlendsu u Kaliforniji gde su živeli napadači iz San Bernandina, Sajed Faruk i njegova supruga Tašfin Malik.

Bračni par koji je ubio 14 ljudi a ranio 21 osobu u Kaliforniji vežbao je gadjanje iz vatrenog oružja pre napada i bio je radikalizovan “već izvesno vreme”, smatra Federalni istražni biro.

Zvaničnik FBI-a saopštio je novinarima da se još istražuje koliko su dugo Sajed Rizvan Fauk, rodjen u SAD, i njegova supruga, Pakistanka Tašfin Malik, planirali napad, ali navodi da su išli u nekoliko streljana da vežbaju, od čega jednom - nekoliko dana pre napada.

Dejvid Bodič, pomoćnik direktora FBI u Los Andjelesu, izjavio je da je moguće da su napadači radikalizovani preko interneta a ne putem ličnih kontakta sa teroristima. On je dodao da u ovom trenutku još nema detalja koji bi ukazali da su bili deo šire zavere planirane van zemlje.

Kako navode federalni zvaničnici, Malik se obavezala na vernost jednom lideru Islamske državu u napisu na Fesjbuku, a Faruk je imao kontakt sa pojedincima povezanim sa terorističkim grupama.

Malik i Faruk su zajedno pobegli sa mesta napada ali je policija kasnije pronašla njihov automobil. Oni su ubijeni u okršaju sa policijom.

Članovi Farukove porodice navode da niko od njegovih rodjaka nije ništa posumnjao i da imaju osećaj da je vodio dvostruki život i uspešno skrivao od njih svoja razmišljanja i stavove.

XS
SM
MD
LG