Linkovi

FBI pokrenuo krivičnu istragu o urušavanju mosta u Baltimoru


ARHIVA - Satelitski snimak srušenog mosta u Baltimoru (Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP)
ARHIVA - Satelitski snimak srušenog mosta u Baltimoru (Foto: Satellite image ©2024 Maxar Technologies via AP)

Američki Federalni istražni biro (FBI) otvorio je krivičnu istragu o smrtonosnom rušenju mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru, koja je usredsređena na okolnosti koje su dovele do tog incidenta, te da li su poštovani federalni zakoni, prenose agencije Asošijeted pres i Rojters.

Agenti FBI-a su na teretnom brodu Dali i sprovode sudski odobrenu aktivnost povezanu sa rušenjem (mosta), saopšteno je iz te agencije u ponedeljak. Dnevnik Vašington post je prvi prenio vijest o istrazi.

Gradonačelnik Baltimora Brendon Skot u ponedeljak je najavio partnerstvo sa dvije pravne firme o "pokretanju pravne akcije da počinioci odgovaraju" i da se umanji šeta po stanovnike tog grada.

Teretni brod Dali, koji je prevozio kontejnere, isplovio je iz luke u Baltimoru u ranim jutarnjim satima 26. marta na putu ka Šri Lanki kada je udario u jedan od nosećih stubova mosta što je dovelo do njegovog rušenja u rijeku Patapasko. Stradalo je šestoro građevinskih radnika koji su u trenutku rušenja radili na mostu.

Kada bi mogao biti obnovljen most u Baltimoru?
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:47 0:00

Ronioci su do sada pronašli posmrtne ostatke troje stradalih. Predsjedavajuća Nacionalnog odbora za bezbjednost u saobraćaju Dženifer Homendi rekla je prošle nedelje da su istražitelji usredsređeni na električni sistem masovnog teretnog broda koji je skrenuo s kursa i udario u most. Brod je imao problema sa snabdijevanjem strujom prije nesreće, na šta ukazuju i video snimci koji pokazuju kako se svijetla gase i pale.

U saopštenju gradskih vlasti u ponedeljak ističe se da će "grad preduzeti odlučnu akciju da na odgovornost pozove sve entitete koje su krivi za tragediju, uključujući vlasnika, zakupca broda, menadžera/operatera i proizvođača broda, kao i druge potencijalno odgovorne treće strane".

"Nastavljamo da radimo sve što je u našoj moći da podržimo sve koji su pogođeni i nastavićemo da prepoznajemo ljudske posljedice ovog događaja. Dio tog posla bi trebalo da bude traženje odštete od onih koji bi potencijalno mogli da budu odgovorni. A s obzirom na to je vlasnik broda podnio zahtijev da ograniči svoju finansijsku odgovornost samo nekoliko dana nakon incidenta, moramo podjednako brzo da zaštitimo interese grada", navodi se u saopštenju.

Istraga se sprovodi u trenutku kada se strahuje u pogledu bezbjednosti hiljada mostova u Americi.

XS
SM
MD
LG