Linkovi

Zvaničnici o uklanjanju srušenog mosta u Baltimoru: "Kao da pomeramo Kip slobode"


Brod "Dali" zaglavljen u ruševinama mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru (AP/Mike Pesoli)
Brod "Dali" zaglavljen u ruševinama mosta Frensis Skot Ki u Baltimoru (AP/Mike Pesoli)

Luka u Baltimoru otvorila je privremeni kanal za pojedina plovila i barže koje su ostale zaglavljene nakon rušenja mosta, ali zvaničnici upozoravaju da će za potpunu obnovu komercijalne plovidbe biti potrebno vreme.

Pomorski saobraćaj iz Baltimora blokiran je otkako je teretni brod "Dali" udario u noseći stub mosta Frensis Skot Ki, pošto mu je nestalo struje. Most se potpuno urušio i poginulo je šestoro radnika koji su u trenutku rušenja popravljali rupe na asfaltu.

Timovi američke Obalske straže i države Merilend pokušavaju da što pre otvore luku, najveću za uvoz automobila i izvoz poljoprivredne i građevinske opreme.

Ali, da bi se to desilo, prvo moraju da sklone brod "Dali" koji stoji zaglavljen u ruševinama mosta, zajedno sa 4.000 kontejnera i 21 članom posade koji je tamo od incidenta.

Kako bi ilustrovali šta ih čeka, zvaničnici su rekli da im je trebalo skoro 10 sati da sklone 200 tona otpada - što kažu da je relativno mali deo.

Guverner Merilenda Ves Mur, arhiva (REUTERS/Kevin Lamarque)
Guverner Merilenda Ves Mur, arhiva (REUTERS/Kevin Lamarque)

"Govorimo o nečemu što je veličine Kipa slobode", rekao je guverner Merilenda Ves Mur na konferenciji za novinare."Razmere ovog projekta su ogromne i čak i najmanji zadaci deluju kao veliki".

Ispod površine vode, posao je kompleksniji nego što su zvaničnici mogli da zamisle, rekao je admiral Obalske straže SAD Šenon Gilret, jer je otpad dodatno zatamnio ionako mutnu vodu.

"Nosači su praktično isprepletani, što nam otežava da vidimo gde tačno možemo da sečemo i lakše vadimo delove konstrukcije iz vode", objasnio je Gilret.

Zvaničnici nisu rekli koliko će vremena biti potrebno za raščišćavanje luke.

U ponedeljak je obnovljen ograničeni saobraćaj nakon otvaranja privremenog kanala. Prvo plovilo koje je tuda prošlo je šlep sa baržama goriva za Sekretarijat za odbranu, objavila je Obalska straža. Druga plovna ruta biće otvorena narednih dana.

Predsednik SAD Džo Bajden će posetiti Baltimor u petak, rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

Bajdenova administracija je pomogla u raščišćavanju novcem koji je odmah dala državi Merilend kao pomoć, a radi i sa Kongresom kako bi most bio ponovo izgrađen iz federalnog budžeta.

XS
SM
MD
LG