Linkovi

Program "Od farme do stola"


Hana Čen koristi spanać kao nastavno sredstvo za vreme časa matematike u trećem razredu osnovne "čarter" škole E.W. Stouks

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti navode da je stopa gojaznosti dece u SAD utrostručena u proteklih 30 godina, a da svako peto dete, uzrasta od šest do 19 godina, pati od prekomerne težine. Jedna osnovna škola u Vašingtonu pokrenula je novi program kako bi uspostavila kulturu zdravije ishrane svojih djaka.

Na času matematike u trećem razredu eksperimentalne državne škole “E. W. Stouks” u Vašingtonu, osmogodišnjaci i devetogodišnjaci uče kako da prave kombinacije ili povezuju pojmove, što je osnovni matematički koncept za djake trećeg razreda. Hana Čen je njihova nastavnica.

"Uključili smo različite kombinacije namirnica, kao što je na primer pica sa dva priloga, koje deca mogu da izaberu i pomoću njih naprave različite kombinacije.”

Čen kaže da je ove godine škola započela specijalni program kako bi uključila teme iz ishrane u plan nastave matematike i engleskog jezika. Program se zove “Od farme do stola”, a napravljen je u partnerstvu sa neprofitnom ekološkom organizacijom “Seedling Project” iz San Franciska u Kaliforniji.

Djaci sade povrće u školskoj bašti, zajedno sa Piterom Nalijem.
Djaci sade povrće u školskoj bašti, zajedno sa Piterom Nalijem.

Piter Nali je direktor nastavnog programa “Od farme do stola”.

"Mi ovo radimo delimično da bismo odgovorili na problem gojaznosti dece. Jedna od glavnih komponenti našeg programa je uverenje da će pozitivne poruke o zdravoj hrani tokom nastave, imati potencijal da podstaknu dugoročne promene u životu dece.”

Nali kaže da njegovo uverenje potkrepljuje nova studija koju je nedavno izradio Kalifornijski univerzitet u Berkliju. Istraživanjem je utvrdjeno da su deca sklonija da biraju kvalitetniju hranu što su više izložena pričama o zdravoj hrani.

Program “Od farme do stola” sadrži tri dela – nastavni plan u kojem nastavnici koriste hranu kao element nastave, povrtnjak u kojem deca učestvuju u sadjenju i branju povrća i voća, i kafeteriju gde se pripremaju i služe zdravi, kvalitetni obroci.

U školskoj kafeteriji djaci mogu da se posluže svežim povrćem i salatom.
U školskoj kafeteriji djaci mogu da se posluže svežim povrćem i salatom.

Makeša Dej je šefica školske kuhinje.

"Sve se pravi ovde, ništa nije gotova hrana. Deca dobijaju hranu kao da su kod kuće, a ako ne dobijaju takvu hranu kod kuće, postaramo se da je dobiju ovde.”

Dej kaže da škola kupuje većinu namirnica od lokalnih, samoodrživih farmi, ali deo svežih proizvoda dobija i iz školske bašte, koju neguju djaci.

"Oni sve ponovo sade, tako da ćemo koristiti sveže začine i povrće pravo iz našeg vrta. Deca to mnogo vole.”

U učionici, Ejža Sims bira piletinu i paradajz vežbajući pravljenje kombinacija. Ona kaže da su to njeni omiljeni sastojci za burrito, umotani u tortilju od kukuruznog brašna.

"Ovo je zabavno. Dopada mi se, jer učim šta je dobro da se jede.”

"Program ima veoma pozitivne efekte. Na primer, kada odu da ručaju, uvek biraju zdravije opcije. U kafeteriji imamo i deo sa salatama i deca sada vole da sipaju salatu, vole voće i povrće, tako da mislim da im projekat unosi velike promene u život”, kaže nastavnica Hana Čen.

Ona dodaje da djaci sada čitaju podatke o sastojcima na pakovanjima hrane da bi saznali koliko ona sadrži šećera ili masnoća. Ona kaže da je program “Od farme do stola” veoma uspešan medju djacima trećeg razreda, tako da škola iduće godine planira da ga proširi i na ostale razrede.XS
SM
MD
LG