Linkovi

Nove vodootporne farbe uskoro standard


Naučnici koji se bave nanotehnologijom kažu da će farbe koje se same čiste uskoro postati standard u mnogim industrijama.

Ko ne bi voleo automobil, koji je uvek čist jer se kapljice vode ili ulja ne zadržavaju već klize sa kola?

Odavno je poznato da se kapljice kiše slivaju niz lišće nekih tropskih biljaka, poput biljke taro ili lotusa, i da iza sebe ne ostavljaju nikakav trag. Uskoro će farba na vašim kolima moći da uradi to isto. Naučnici objašnjavaju da su u mogućnosti da kopiraju te osobine, zahvaljujući otkrićima u oblasti nanofizike, odnosno proučavanja izuzetno malih čestica.

Jao Lu, istraživač sa Univerziteta za tehnologija Dalijan u Kini, radi na Univerzitetskom koledžu u Londonu, i kaže da je koristio nanočestice titanijum dioksida kako bi napravio novu vrstu farbe koja je voodotoporna

Njegova šefica, profesorka neorganske hemije Kler Karmalt, kaže da kada voda dospe na površinu na kojoj se nalazi ova farba, ne samo da sklizne već

“Ona pravi kuglice koje su skoro loptastog oblika, koje dok se kotrljaju niz površinu rade kao minijaturni usisivači te prikupljaju prljavštinu i bakterije. Dakle, možemo da iskoristimo takvu farbu i da je nanesemo na staklo ili metak, ili meke površine kao što su pamuk ili papir, i to koristeći prosti lepak”.

Najveća mana farbi koje odbijaju vodu – osetljivost na mehanička oštećenja – rešena je tako što je specijalni lepak dodat nanočesticama titanijum dioksida.

“Nanoseći ovaj sprej lepak, uspeli smo da dobijemo vrlo otporne slojeve koji su otporni na trljanje ili grebanje ili šmirglanje i slično”, kaže Karmalt.

Ova nova vrsta farbe može da se koristi na brojnim materijalima, od odeće preko papira do čelika i stakla. Istraživači kažu da je formula odgovarajuća za masovnu proizvodnju i smatraju da ima široku upotrebu – uključujući bolnice i automobilsku industriju.

XS
SM
MD
LG