Linkovi

Eksperti ne predvidjaju novu recesiju


Vrednost akcija na svetskim berzama u sredu je ponovo opala zbog strahovanja o sporom tempu globalnog ekonomskog oporavka. U Sjedinjenim Državama vrednost vodećeg indeksa Dau Džons opala je u drugom kvartalu za više od 9 odsto, delimično zbog smanjenog poverenja potrošača, kao i opšte bojazni o zdravlju američke ekonomije. Medjutim, ekonomisti ističu da su najave moguće nove recesije ipak samo spekulativne prirode.

Pad vrednosti akcija i spori rast zaposlenosti podstiču pesimizam kod mnogih Amerikanaca. Poverenje potrošača je znatno opalo u junu doprinoseći strahovanjima da bi pad potrošnje mogao da gurne američku ekonomiju u novu recesiju. Medjutim, ekonomista Džim Glasman iz banke „Džej Pi Morgan Čejs“ kaže da su ta strahovanja preterana:

„Ako analizirate trendove potrošnje stiče se utisak da je ona dosta stabilna, a što se tiče zaposlenosti - znaćemo u petak“

U petak će naime biti objavljen zvanični vladin izveštaj o zaposlenosti. U medjuvremenu, efekat sumnji u pogledu tempa oporavka oseća se na svetskim berzama. U Aziji, berzanski indeksi su završili drugi kvartal sa najgorim rezultatima od kolapsa firme „Lehman Brothers“ 2008. Frensis Lun je na čelu firme „Fullbright Securities“ u Hongkongu:

„Najveći izvor zabrinutosti je dužnička kriza u Evropi. Na primer, Grčka ne može da otplati svoje dugove uprkos pomoći Evropske centralne banke i MMF-a od 750 milijardi evra. Zbog toga ni poverenje u finansijska tržišta još uvek nije obnovljeno.“

Neki izveštaji pothranjuju takav pesimizam pošto se navodi da bi američka ekonomija mogla ponovo da udje u recesiju dok efekti stimulativnog paketa za spasavanje ekonomije od 800 milijardi dolara počinju da slabe. Medjutim, ekonomista Mark Zendi smatra da takav scenario nije verovatan:

„Mislim da će se ekonomija izvući. Biće naporno, i narednih 6 do 12 meseci neće biti prijatni. Tačno je da efekat stimulatiovnog paketa slabi ali mislim da ima dovoljno pozitivnih faktora koji će omogućiti da se izvučemo bez nove recesije.“

Očekivani vladin izveštaj o nezaposlenosti trebalo bi da investitiorima pruži jasniju sliku. Preliminarni izveštaji ukazuju da će porast zaposlenosti u privatnom sektoru biti manji od očekivanog.

XS
SM
MD
LG