Linkovi

Evropski samit završen uz očekivane zaključke


Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker, Brisel 20. oktobar 2017.

Evropski samit protekao je u svjetlu zbivanja u Kataloniji i odgadjanja odluke o započinjanju druge faze pregovora o razlazu EU i Velike Britanije. Londonu se ostavlja još vremena da izadje sa konkretnim prijedlozima, a španskoj vladi daje puna podrška.

Organizatori EU samita nisu niti jednog trenutka ni pomišljali da pitanje Katalonije stave na dnevni red skupa. Riječ je o unutrašno-političkoj stvari Španije, stav je Evropskog savjeta, iako ne misle svi isto o metodama koje je Madrid primjenio.

Kada je riječ o Bregzitu, ni tu nije bilo iznenadjenja - od ranije je jasno da nije postignut dovoljan napredak u pregovorima Londona i Brisela ali da ima osnova da Evropljani počnu interne priprema za trenutak kada će se o prelaznom aranžmanu i budućim odnosima dvije strane.

"Savjet je odlučio da započnemo interne pripreme za buduće razgovore druge faze i jasno je da to ne bi bilo moguće bez nedavnog ohrabrujućeg govora britanske premijerke u Firenci. Ako sve bude išlo po planu, nova faza pregovora bi mogla da započne u decembru ove godine", izjavio je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Predsjednik Evropske komisije je bio konkretniji u kritici Londona.

"Niko sa britanske strane ne govori o tome kako bi izgledao odlazak iz EU bez ikakvog sporazuma. Još gore, čini se da niko britanskim gradjanima nije objasnio šta znači Bregzit", istakao je predsjednik EK Žan Klog Junker.

Treba reći da je bilo na skupu riječi i o Turskoj koja se, prema mišljenju Brisela, sve više udaljava od Unije. Ako nastavi tim putem, mogla bi se udaljiti i od dobrog dijela predpristupnih fondova. O tome za sada nema konkretne odluke, već je prije riječ o "domaćem zadatku " za Evropsku komisiju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG