Linkovi

EP: Hitno zbrinuti migrante širom Evrope


Migranti čekaju u redu za hranu u Beogradu
Migranti čekaju u redu za hranu u Beogradu

Dramatična situacija sa izbjeglicama, nezapamćeni minusi i još uvijek neriješen trajan smještaj onih koji imaju pravo da ostanu na prostoru Evropske unije, naveli su u četvrtak evropske parlamentarce da od evropskih institucija ali i od država članica traže hitno rješenje ove drame.

Hiljade imigranata u neljudskim uslovima preživljava zimu u kampovima od Grčke do sjevera Evrope. Samo na grčkim ostrvima je bez adekvatnog smještaja zimu dočekalo više od 15 hiljada migranata. Slična situacija je, ukazuju parlamentarci, i u Srbiji.

"UNHCR izvještava da je oko sedam hiljada migranata blokirano u Srbiji, a mnogi od njih su u prenatrpanim smještajima, u vrlo teškim životnim okolnostima. Ne možemo za to optužiti samo loše vrijeme , ali možemo da iskoristimo mogućnosmti i potencijale koje imamo na raspolaganju", rekao je predstavnik malteškog Predsjedništva EU, Ijan Borg.

Iz Evropske komisije se pravdaju da čine što mogu, a očito mogu mnogo više.

"Zajedno sa partnerima i nevladinim organizacijama, podijelili smo barem 200 hiljada zimske opreme i odjeće. To nisu, naravno, dugoročna rjješenja, ali vanredne prilike traže vanredne mjere", naglasio je evropski komesar za humanitarnu pomoć, Hristos Stilianides.

"Komesaru, bio sam na terenu, vidio sam šta se tamo dešava i kakve se dešavaju prevare, ljudi žive u kontejnerima koji su kao frižideri zimi a kao rerne ljeti. Vidimo tamo kako se sredstva troše na neregularan način, a to je odgovornost Komisije ne samo da obezbijedi novac, već i da kontroliše njegovo trošenje", naglasio je član Evropskog parlamenta iz Španije, Agustín Diaz de Mera Garsija Konsuegra.

Evropski parlamentarci iz Strazbura traže hitne mjere na zbrinjavanju migranata širom Evrope, ali i traže od evropskih članica da konačno iskažu solidarnost i da preuzmu svoj dio odgovornosti za sudbinu onih kojima je pomoć Evropljana sada najpotrebnija.

XS
SM
MD
LG