Linkovi

Evropski lideri žele da ljudima vrate veru u budućnost


ARHIVA - Francuski predsednik Emanuel Makron, britanska permijerka Tereza Mej i nemačka kancelarka Angela Merkel

U četvrtak se u Briselu okupljaju evropski lideri na samitu, koji pred sobom ima teme od važnosti za budućnost Unije, kao i one koje se tiču globalnih odnosa. Od migracija i Bregzita, do Sjeverne Koreje i Irana.

U pismu kojim lidere Unije poziva na skup u Briselu, predsjednik Evropskog savjeta predlaže više razgovora, posebno o temama o kojima se mišljenja država članica razlikuju. Uvjeren je da je krajnje vrijeme da se lideri fokusiraju na praktična rješenja stvarnih problema Evropljana - to znači promjene, ali ne samo promjena radi, već da bi se u živote ljudi vratila stabilnost, bezbjednost i predvidivost, kao i vjera u budućnost.

"Evropski lideri će diskutovati i o migracijama. Italijanska vlada je počela da se bavi migrantskim talasom koji je počeo 2014. Zahvaljujući Italiji, broj migranata i tragedija na moru sada konačno pada. Medjutim, to ne može ostati samo na Italiji, cijela Unija mora da pomogne, države članice moraju da izdvoje više novca za Fond za Afriku, a Evropske komisija mora da kontroliše trošenje tog novca", rekao je predsjednik Evropskog savjeta, Donald Tusk.

Prvobitno planirana druga faza pregovora o razlazu Velike Britanije i EU, ipak neće nastupiti, konstatuje se u Briselu. Ključni razlog dosadašnje runde pregovora nisu donijele zadovoljavajući napredak. Ipak...

"U petak će 27-ca razgovarati o Bregzitu, pripremio sam umjerenu poruku o tome. Jasno je da nije postignut dovoljan napredak u pregovorima, tako da ne možemo nastaviti prema drugoj fazi. U svakom slučaju, postoje obećavajući znakovi, tako da ću da preporučim unutrašnje pripreme za razgovore o tranzicijskom periodu i budućim odnosima EU i Velike Britanije", izjavio je Tusk.

Konačno, lideri će razgovarati i o zabrinjavajućoj situaciji u vezi sa Sjevernom Korejom, kao i o najavi predsjednika Trampa da Amerika odustaje od nuklearnog sporazuma sa Iranom. Evropski zvaničnici, kao i lideri ključnih evropskih država su već jasno naglasili: ne vide niti jedan stvarni razlog za takav potez i za njih sporazum sa Iranom ostaje na snazi.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG