Linkovi

Evropski lideri nadaju se promeni kursa na samitu NATO


Europe’s Leaders Hope for Change of Direction as They Face Trump
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Lideri NATO-a okupljaju se u Briselu uoči sutrašnjeg samita u nadi da će se složiti o ključim principima. Posle terorističkog napada u Britaniji u ponedeljak lideri alijanse će se verovatno brzo složiti o potrebi da se nastavi borba protiv terorizma kod kuće, kao i u inostranstvu, u zemljama poput Avganistana. Kako to sprovesti je sasvim drugo pitanje.

Rat u Avganisanu je jedno od ključnih pitanja o kojem se evropski lideri nadaju da će saznati više kada se sastanu sa predsednikom Donaldom Trampom. Američki lider želi veći doprinos NATO-a ratnim operacijama.

Medjutim, nemačka kancelarka Angela Merkel je nagovestila da nije baš za tu ideju i da će sačekati diskusije u NATO-u na tu temu.

“Mi takodje koordinišemo saradnju oko 20 zemalja članica koje su tamo aktivne. Sačekaću odluke. Ne smatram da smo mi prvi koji treba da širimo naše kapacitete tamo", rekla je Merkel.

Ponovni pritisak na NATO članice da izdvajaju više novca

Pored rata u Avganistanu, Tramp je jasno stavio do znanja da želi da članice ispune minimalni zahtev i izdvoje dva odsto svojih bruto nacionalnih proizvoda za odbranu. Evropski lideri takodje očekuju potvrdu da će se anti-terorističke operacije NATO-a proširiti i van Evrope i Atlantika.

"Alijansa sada postaje svetski igrač. Ona je zapravo globalni entitet i mislim da postoji argument da sada proširi svoj ulogu i na borbu protiv Islamske države. Znam da je to kontroverzno, ali smatram da će NATO, ako se tome pristupi pažljivo i postojano, prihvatiti da je ispravno da proširi svoja ovlašćenja i van Iraka u cilju borbe protiv Islamske države. Takodje, smatram da je daleko bolji način da se američka sila upotrebi globalno u okviru NATO-a", istakao je lord Dejvid Oven, bivši ministar spoljnih poslova Velike Britanije.

Rusija ponovo na dnevnom redu

Rusija je takodje jedno od velikih pitanja za evropske lidere i na samitu NATO-a i na sastanku Grupe 7 kasnije u Italiji. Nemačka, Austrija i druge zemlje očekuju novi smer u odnosima sa Moskvom posle krize u Ukrajini, dok su postojeće sankcije protiv Moskve stvorile pritisak na zapadnoevropske zemlje koje zavise od ruskog izvoza energenata.

Velika nada medju evropskim liderima je da će, kada se sastanu s Trampom licem u lice i čuju njegova ponovljena uveravanja kako više ne veruje da je NATO prevazidjen, biti umanjena i njihova strahovanja o ulozi Sjedinjenih Država kao garanta evropske bezbednosti.

U izveštajima se navode i izvori u NATO-u prema kojima ovog puta neće biti izdata zvanična deklaracija, što je uobičajeno posle samita. To bi moglo da zavisi i od toga šta će biti rečeno na sastanku, a u ovo vreme tranzicije i iznenadjenja to je nešto što niko ne može da predvidi.

XS
SM
MD
LG