Linkovi

EU usvojila smernice za pregovore o "bregzitu"


Pozdravljanje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda pre početka sastanka u Briselu
Pozdravljanje nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Fransoa Olanda pre početka sastanka u Briselu

Evropski lideri su na vanrednom samitu u Briselu usaglasili zajednički stav u vezi sa odlaskom Velike Brtanije iz Evropske unije. Jedinstvo 27-članog bloka, zaštita interesa Evropljana koji žive i rade na Ostrvu i insistiranje na poštovanju prava i obaveza obe strane pri razdruženju, neke su od ključnih tačaka kojima će Brisel započeti pregovore.

Niko ne očekuje brz i lak proces razvoda. Da bi ga barem sebi olakšali, Evropljani od danas imaju usvojene smjernice pregovora i principe, kojih će se držati evropski pregovarački tim.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk objašanjava:

"Potrebne su garancije za sve građane i njihove porodice, koje će pogoditi Brexit i to na obje strane. To mora da bude prioritet broj jedan i za nas i za Britaniju. Komisija je već pripremila detaljnu listu njihovih prava koju podržavamo. I konačno, potrebno je da ostanemo jedinstveni kao EU od 27. Samo tako ćemo uspjeti da zaključimo pregovore. A naše jedinstvo je i u britanskom interesu".

Njemačka kancelarka Angela Merkel istakla je da EU svakako želi dobre odnose sa Velikom Britanijom u budućnosti.

"U svakom slučaju, namjera nam je da tokom pregovora zajednički
predstavimo interes 27 država".

A interes Unije je i da Britanci ispoštuju finansijske obaveze u vezi sa zajedničkim budžetom. Radi se o oko 60 milijardi eura što će se vjerovatno naći na stolu kada u junu, nakon izbora u Velikoj Britaniji, započnu stvarni pregovori. A kada je o samim pregovorima riječ, iz Brisela se podsjeća na poznat evropski stav - prvo dogovor o razvodu, a potom o budućim odnosima.

XS
SM
MD
LG