Linkovi

Zvaničnik EU: Na samitu u Pragu očekujemo da Srbija objasni zašto ne uvodi sankcije Rusiji


Zastave ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Yves Herman)
Zastave ispred sedišta Evropske komisije u Briselu (REUTERS/Yves Herman)

BEOGRAD/BRISEL – U Pragu će 6. oktobra biti održan prvi sastanak Evropske političke zajednice (EPC), projekta koji je predložio francuski predsednik, koji osim članica EU uključuje i države Zapadnog Balkana, Tursku, Veliku Britaniju, Island i druge. Dan kasnije, 7. oktobra, biće održan i neformalni sastanak šefova država i vlada 27 članica EU.

Na dvodnevnim sastancima, okruglim stolovima i večerama, učestvovaće ukupno 44 lidera, a teme će biti rat u Ukrajini, energetska i ekonomska situacija, klima.

Neimenovani zvaničnik EU rekao je novinarima uoči samita da je “jako važna poruka da postoje 44 lidera koji su voljni da se sastanu u ovom formatu, i da je važna poruka Rusiji budući da se samit dešava tokom rata u Ukrajini”. Na pitanje šta se očekuje prvog sastanka Evropske političke zajednice, zvaničnik EU je kazao da je važno da se pokažu jedinstvo i solidarnost sa Ukrajinom, i podsetio da se 27 članica EU usaglasilo osam paketa sankcija Rusiji.

Srbija je jedina zemlja kandidat za EU i jedina balkanska država koja se nije usaglasila sa Briselom i uvela sankcije Moskvi zbog agresije na Ukrajinu.

Evropski zvaničnik je rekao je da na sastanku Evropske političke zajednice očekuje da budu upućene snažne poruke Srbiji, i da u EU žele da čuju objašnjenje za stav Beograda prema sankcijama Rusiji. U tom kontekstu, dodao je i da sastanak zemalja članica i država u okviru Evropske političke zajednice „nije sastanak EU i njenih satelita“, te da je za neke države usaglašavanje sa spoljnom politkom EU deo nacionalnog interesa, dok je za druge manje važno.

Na pitanje hoće li Beograd trpeti neke posledice od EU ako ne promeni stav prema Rusiji, neimenovani evropski zvaničnik je odgovorio da se o tome neće govoriti na sastanku Evropske političke zajednice, već eventualno na neformalnom susretu lidera 27 zemalja u petak.

Evropski parlament će, kako je ranije objavljeno, u novembru raspravljati o dokumentu u kojem se dalji nastavak pregovora sa Srbijom uslovljava usaglašavanjem Beograda sa spoljnom politikom EU, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji. Ministarka za evropske integracije je, u pisanom odgovoru Glasu Amerike, navela da sankcije Rusiji, prema postojećem pregovaračkom okviru, ne mogu biti kriterijum za prekid pregovora, već su to vladavina prava i implementacija Briselskog sporazuma.

Da li su sankcije Rusiji kriterijum za suspenziju pregovora Evropske unije i Srbije?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Neimenovani evropski zvaničnik je nagovestio da će diskusija unutar Evropske političke zajednice, za razliku od ranijih samita EU i lidera država Zapadnog Balkana, više biti fokusirana na političku diskusiju, nego na sam proces otvaranja poglavlja i tehničke strane pristupa EU.

Budući da je ovo prvi sastanak u okviru Evropske političke zajednice, verovatno neće biti zajedničke konferencije za novinare, ni saopštenja, ali kako je rekao zvaničnik EU – biće mnogo prilika za bilateralne susrete.

Na sastancima će se, video linkom, obratiti i ukrajinski predsednik Volorimir Zelenski. Dolazak su potvrdili i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, kao i britanska premijerka Liz Tras, iako je Britanija napustila EU.

XS
SM
MD
LG