Linkovi

Evropska unija slavi svoj dan


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo

Prije 64 godine, francuski ministar spoljnih poslova Robert Šuman objavio je predlog u kojem je apelovao na Evropljane da shvate da je jedini put napretka i prosperiteta Starog kontinenta - zajedništvo i solidarnost. Šumanove riječi su i danas podjednako aktuelne i žive.

Bilo je to čisto vizionarstvo. Samo 5 godina poslije nezapamćenog razaranja i tragedije, kakve je donio Drugi svjetski rat, u Evropi se čuo glas, koji je pozvao na zajedništvo, solidarnost, mir i demokratiju. "Šumanova deklaracija" dovela je prvo do Evropske zajednice uglja i čelika, da bi to vremenom preraslo i poraslo do Unije kakvu danas poznajemo.

Kada upitate građane, oni od Evropske unije očekuju više solidarnosti, brige za svoje ljude, životnu sredinu, i Evropu u kojoj ima više demokratije nego danas. Neki smatraju da je teško opravdati "skandalozno visoke plate evropskih zvaničnika", dok predsjednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo poručuje:

"Ove godine Dan Evrope ima posebnu konotaciju - dramatična zbivanja u našem istočnom susjedstvu upozoravaju na krhkost mira u Evropi i stavljaju na ispit vrijednosti i temelje kontinenta, koji je bio iskidan ratom prije stotinu godina".

Neki stanovnici Evropske unije traže još snažnije ujedinjenje, dok drugi kao glavni problem ističu birokratiju, koju povezuju s manjkom sposobnosti da se rješavaju problemi, kao što je i Ukrajina. Sve u svemu, zaključuju da je jedinstvo ono što i dalje nedostaje Uniji.

Evropa nije okončan posao, niti je blizu onoga što od nje žele Evropljani - jeste konstrukcija na koju mnogi u nevjerici odmahuju glavom i desničarski pokreti upiru prstom kao na krivca za sve nedaće. Međutim i pored toga, Unija jeste projekat koji vrijedi truda i koji bi - nadaju se Evropljani - trebalo kad-tad da vrati uloženo povjerenje.
XS
SM
MD
LG