Linkovi

EU se nada da Valonci promene mišljenje o CETA


Jedan od ranijih protesta u Briselu, na kojem su hiljade građana izrazile protivljenje međunarodnim trgovinskim sporazumima TTIP i CETA
Jedan od ranijih protesta u Briselu, na kojem su hiljade građana izrazile protivljenje međunarodnim trgovinskim sporazumima TTIP i CETA

Dvodnevni samit Evropske unije završen je bez previše značajnih zaključaka - pored osude napada sirijskog režima i Rusije na civile, konstatovano je da je trgovinski sporazum sa Kanadom blokiran od strane vlade Valonije, belgijskog regiona, koji ima pravo glasa o međunarodnim pitanjima. Valonskom parlamentu upućena su pojašnjenja, uz nadu da ce deblokirati sporazum, koji se označava kao jedan od najboljih ikada postignutih.

Ko do sada nije čuo za belgijski region Valoniju, imao je priliku za to tokom evropskog samita - tamošnja vlada je, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, blokirala zeleno svjetlo Belgije za CETA, trgovinski sporazum Unije sa Kanadom.

Juče je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk ukazao da je riječ o ozbiljnijem problemu od odbijanja sporazuma - zabrinut je bio da to pokazuje nepovjerenje građana u one koji su u njihovo ime pregovarali... Danas, međutim, Tusk lopticu prebacuje na komplikovan belgijski sistem odlučivanja.

"Problem sa CETOM i Valonijom nije formalno tehnički, već osjećamo tu i politički sadržaj, koji je prije unutrašnje politički u Belgiji, nego pitanje međunarodnih odnosa".

A za Brisel se tu problemi ne završavaju - bez CETA, osim trgovinskog sporazuma, nema ni zelenog svjetla za građane Bugarske i Rumunije da
bez viza putuju u Kanadu. Sa potpisanim sporazumom, kanadska blokada za
građane ovih zemlaja bi bila uklonjena od 1. januara naredne godine.

Zato je put valonske vlade još juče upućeno pojašnjenje sadržaja tog trgovinskog sporazuma, uz nadu da bi Valonci već danas mogli da promijene mišljenje.

Mogli bi, ali ne moraju, jer do sada je Brisel učinio malo ili ništa kako bi ih uvjerio da prekoatlantski trgovinski sporazumi neće narušiti kvalitet hrane, posla i života, a to su pitanja Evropljanima veća od političkih poruka, kojima ih
administracija Unije svakodnevno zasipa.

I tu se manje-više iscrpljuju sadržaji tek okončanog summita - Rusiji i sirijskim režimu je upućen protest zbog napada na civile, započeli su razgovori sa državama sjevera Afrike o aranžmanu bavljenja izbjeglicama sličnom onom potpisanom sa Turskom, Ukrajina je, i pored zelenog svjetla Komisije i Parlamenta, još uvijek na čekanju za bezvizni režim, dok je britanskoj premijerki Terezi Mej, koja je po prvi put prisustvovala samitu poručeno da neće biti nikakvih pregovora o razvodu, dok se ne aktivira član 50 Lisabonskog sporazuma, a i tada Unija neće odstupiti od ključnih principa slobodne trgovine, među kojima je i slobodno kretanje radne snage - princip koji je, uzgred rečeno, i naveo većinu Britanaca da na referendumu kažu NE Evropskoj uniji.

XS
SM
MD
LG