Linkovi

Tereza Mej: Odlazimo ali ostajemo snažan partner EU


Britanska premijerka Tereza Mej razgovara sa novinarima pri dolasku na samit EU u Briselu, 20. oktobra 2016.
Britanska premijerka Tereza Mej razgovara sa novinarima pri dolasku na samit EU u Briselu, 20. oktobra 2016.

U Briselu je počeo evropski samit koji se bavi migracijama, Sirijom i Rusijom. Na zahtjev Velike Britanije, čija premijerka prvi put učestvuje na skupu evropskih lidera, posebno će se razgovarati o odgovoru Unije na, kako tvrdi premijerka Mej, rusku agresiju na stanovnike Alepa. Iako Bregzit nije tema skupa, ipak se očekuju razgovori o tome, a šefica britanske vlade i ovaj put poručuje - odlazimo ali ostajemo kao snažan partner.

Na spisku problema koji su pred evropskim liderima je i odluka regionalnog parlamenta belgijske Valonije da ne podrži CETU, već ispregovarani trgovinski sporazum Unije sa Kanadom, što prema priznanju samog predsjednika Evropskog savjeta, Donalda Tuska, govori više od nezadovoljstva Valonaca sporazumom.

"Problem ide iznad CETE- ako nismo u stanju da uvjerimo ljude da su trgovinski sporazumi u njihovom interesu ako nismo u stanju da ih uvjerimo da naši pregovarači pregovaraju kako bi zaštitili njihove interese, nemamo šanse da dobijemo podršku za trgovinske sporazume i bojim se da ovo znači da bi CETA mogla da bude zadnji naš trgovinski sporazum", izjavio je Tusk.

Britanska premijerka Tereza Mej kaže:

"Ovo je moj prvi evropski sumit i ja sam ovdje sa veoma jasnom porukom - Velika Britanija napušta EU ali nastavljamo sa našom punom ulogom dok ne odemo a bićemo snažan i nezavisan partner nakon odlaska. U interesu je Britanije i EU da nastavimo blisku saradnju. Moramo pokazati ujedinjen i snažan evropski stav prema ruskoj agresiji, Velika Britanija je to stavila na agendu samita, važno je da zajednički vršimo pritisak na Rusiju da prestane sa bolesnim zvjerstvima u Siriji".

Medjutim, evropska spoljna politika i moć su ograničenog dometa i odraz su nejedinstva 28-ce, koje, uz odustajanje od principa solidarnosti u rješavanju migrantske krize, dovodi u pitanje budućnost evropskog projekta i evropski lideri su svjesni: Uniji je potrebna ozbiljna reforma kako susreti poput današnjeg ne bi bili samo prilika za jalove konstatacije i grupne portrete...

XS
SM
MD
LG