Linkovi

EU proslavila 60 godina postojanja


Lideri Evropske unije na današnjem samitu u Rimu
Lideri Evropske unije na današnjem samitu u Rimu

Evropska unija obeležila je 60. godišnjicu postojanja potpisivanjem novog sporazuma u Rimu, četiri dana pre formalnog početka izlaska Velike Britanije iz evropskog bloka.

Zvaničnici 27 zemalja članica sastali su se da bi potpisali novu deklaraciju na jednom od sedam rimskih brežuljaka - Kapitolu - gde su šest zemalja osnivača potpisale Rimski sporazum, kojim je 1957. godine formirana Evropska ekonomska zajednica.

"Dokažite danas da ste lideri Evrope, da brinete o osvom velikom nasleđu, koje su nam poverili heroji evropske integracije pre 60 godina", poručio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Iako su lideri EU obnovili svoju posvećenost bloku, gledajući u budućnost i tvrdeći da je "Evropa njihova zajednička budućnost", pitanje Evrope bez Velike Britanije bilo je jedno od brojnih razloga za zabrinutost.

Britanska premijerka Tereza Mej nije prisustvovala današnjim razgovorima u Rimu, a demonstranti koji se protive takozvanom "bregzitu" bili su među desetinama hiljada onih koji us se okupili na protestima, neki izražavajući podršku, a neki protivljenje ujedinjenoj Evropi.

XS
SM
MD
LG