Linkovi

Evropska komisija "razmatra" meru Hrvatske


Evropska komisija trazi od svih strana uključenih u posljednje zaoštravanje trgovinskih odnosa Hrvatske sa južnim susjedima da iskažu uzdržanost i nadju rješenje "u duhu dobrih odnosa".

Potez hrvatskih vlasti koje su za carinske inspekcije povećale cijenu za nevjerovatna 22 puta za svoje južne susjede, Srbiju, BiH, Crnu Goru i Makedoniju, razmatra se u Evropskoj komisiji, saopšteno je danas. Ovakva fraza koristi se kada evropski zvaničnici ne poduzimaju ništa, nastojeći da ostave utisak da su aktivno uključeni u aktuelna zbivanja.

Evropski komesari na odmoru, eksperti nadležnih direktorata takodje, čak i portparoli kabineta komesara za pregovore o proširenju. U takvoj situaciji, zamjenik portparola komesara Hana, upitan šta Komisija radi po ovom za hrvatske susjede gorućem pitanju, nema izbora nego da saopšti...

"EU podržava razvoj trgovine i ekonomskih integracija. Sve strane treba da poštuju njihove obaveze i mi pozivamo sve strane da budu uzdržane, izbjegavaju eskalaciju i učine sve kako bi riješili problem u "dobroj volji " konsultacijama. U kontaktu smo sa vlastima država koje su u ovo uključene i trenutno analiziramo uskladjenost novih mjera sa obavezama", naveo je portparol EK Karlos Martin.

Vlasti BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije čiji izvoznici su najviše pogodjeni novom hrvatskom mjerom, su najavile kontra mjere i, bar tako tvrde, odmah se obratile Evropskoj komisiji trazeći od nje posredovanje u rješavanju ovog problema, dok je u samoj Hrvatskoj najavljena sjednica vlade za naredni petak kako bi se razmotrile posljedice mjere kojom je cijena carinske kontrole uvoza voća i povrća sa 12 povećana na čak 270 eura! Medjutim, u Komisiji tvrde da takvo pismo nikada nije stiglo na njihovu adresu.

"U vezi sa pismom, mogu reći da nismo dobili takvo pismo", izjavio je Karlos Martin.

Ono što jeste stiglo do Komisije je realna mogućnost da se na Zapadnom Balkanu pokrene trgovinski rat koji nikome ne bi donio koristi, zato apeluju da se uloži dodatni napor i region sam za sebe nadje rješenje ovog problema. Da li je to poruka da će Komisija na sve buduće regionalne probleme reagovati uzdržanošću ili današnju reakciju treba pripisati sezoni godišnjih odmora, pitanje je na koje u Komisiji nisu željeli dati odgovor...

XS
SM
MD
LG