Linkovi

Nejednakost žena u evropskim institucijama


Evropska komesarka za pravdu Vivian Reding

Širom EU, u vrhovima kompanija dominiraju muškarci. U prosjeku, oni čine gotovo 87 posto upravnih odbora kompanija.

Danas, u 21. vijeku i proklamovanoj demokratiji, žene ne mogu reći da stoje rame uz rame, ravnopravne sa muškarcima – posljednja istraživanja ukazuju da one, za isti posao, dobijaju u prosjeku 17 posto manje novca od muškaraca, već od ranije je poznato da su tek simbolično prisutne u upravljačkim tijelima kompanija i sl. Takve situacije sve više postaju svjesni i u Evropskoj komisiji, gdje su odlučni da ovu nepravdu pokušaju ispraviti.

Tako je jedno od redovnih okupljanja Evropske komisije bilo posvećeno upravo i samo ovom problemu - nejednakom tretmanu žena, od plata do upravljačkih pozicija. A pred sobom su komesari i komesarke imali zabrinjavajuće podatke - širom EU, u vrhovima kompanija dominiraju muškarci. U prosjeku, oni čine gotovo 87 posto upravnih odbora kompanija. Situacija je još gora na samom vrhu - tamo je žena tek simboličnih 2,5 posto.Zato je neophodno nešto učiniti, posebno u ovo vrijeme krize.

"Moramo da upotrijebimo sve talente našeg društva, kako bismo osigurali da evropska ekonomija krene naprijed. Zato sam preporučila usvajanje evropskog zakona kojim bi se postigao balans u upravljanju kompanijama. Svima onima koji tvrde da nema dovoljno kvalifkovanih žena, ja kažem: one postoje! A evo i dokaza - Evropska poslovna škola je objavila oko 5 hiljada poslovnih biografija visoko kvalifikovanih žena, spremnih da preuzmu odgovorne pozicije u kompanijama i time razbijamo postojeći mit", ističe evropska komesarka za pravdu, Viviane Reding.

Sličan potencijal postoji i na polju nauke, razvoja i inovacija...

"Još dok sam bila mala imala sam interes za nauku a i moja starija sestra je bila na studijima za inžinjera. isto sam uradila i ja. Nakon toga sam se počela zanimati za fiziku pa sam završila i te studije...", ističe naučnica Virdžinia Greko.

"Uvijek kada bi se nešto u kući pokvarilo, pokušavala sam da to popravim- često to nije uspjevalo, pa sam se počela zanimati kako stvari funkcionišu i tako sam došla do nauke...", priča studentica matematike, fizike i filozofije, Lisa Šove.

"Završila sam studije gradjevinskog inžinjera i imala šansu da doktoriram na polju elektronike. Danas radim na projektima nauke o plazmi koji su medjudisciplinarni i tu mogu da koristim svo svoje dosadašnje znanje", navodi profesorica tehnlogije Univerziteta u Lubinu, Džoana Pavlat.

Sve ove žene imaju ili će imati kapacitete da preuzmu svoj dio odgovornosti za budućnost evropskog društva
XS
SM
MD
LG