Linkovi

Netanjahu: Antisemitizam na istoku i zapadu


Izraelski premijer Benjamin Netanjahu polaže venac na Dan sećanja na žrtve Holokausta.
Izraelski premijer Benjamin Netanjahu polaže venac na Dan sećanja na žrtve Holokausta.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu upozorio je one koji žele da unište Izrael i Jevreje da će „sami biti uništeni.“

Govoreći na komemoraciji u centru Jad Vašem na Dan sećanja na žrtve Holokausta, Netanjahu je rekao da se svaki dan rukovodi poukama Holokausta a da ta pouka takođe treba da bude “vrhovna dužnost” svakog izraelskog premijera.

Međutim, dodao je da postoje brojni primeri da svet nije naučio lekciju pokušaja nacističke Nemačke da uništi jevrejski narod. “Pored antisemitizma koji se ponovo javlja na zapadu, na istoku nastaje nova velika mržnja – antisemitizam radikalnog islama čije dve struje predvode Iran i Islamska država koji otvoreno žele da nas unište”, izjavio je izraelski premijer, dodajući da je mržnja prema Jevrejima sada usmerena na jevrejsku državu. On je takođe ocenio da je novi-stari antisemitizam rasprostranjen u zapadnim krugovima kao i u Ujedinjenim nacijama.

Na komemoraciji u nedelju učestvovalo je šestoro ljudi koji su preživeli holokaust a koji su upalili šest baklji dok je recitovana molitva za mrtve – Kadiš. Obeležavanje Dana sećanja na žrtve Holokausta nastavljeno je u ponedeljak, kada su se u 10 sati ujutru po lokalnom vremenu oglasile sirene a svi građani Izraela održali dva minuta ćutnje za žrtve Hitlerovog genocida.

XS
SM
MD
LG