Linkovi

Protest francuskih poljoprivrednika u Parizu; aktivisti zalili Mona Lizu supom


Francuski farmeri blokiraju saobraćajnicu tokom protesta zbog poreza, pritiska na cene i zelene regulacije, 29. januara 2024.
Francuski farmeri blokiraju saobraćajnicu tokom protesta zbog poreza, pritiska na cene i zelene regulacije, 29. januara 2024.

Dugi redovi traktora blokirali su saobraćajnice blizu Pariza i širom Francuske u ponedeljak, dok ogorčeni poljoprivrednici vrše pritisak na vladu da učini više da im pomogne da se bore sa inflacijom, takmiče sa jeftinim proizvodima iz uvoza i zarade dovoljno za život.

Učesnici protesta za situaciju krive predsednika Emanuela Makrona i Evropsku uniju.

Protesti su usledili posle sličnih akcija u drugim evropskim zemljama, među kojima su Nemačka i Poljska, uoči izbora za Evropski parlament u junu, na kojima se očekuje da će ekstremna desnica, za koju farmeri sve više glasaju, postići bolje rezultate nego na prethodnim.

Mnogi farmeri nosili su zastave i transparente na svojim traktorima. Jedan je nosio znak na kome je pisalo: "Ljuti farmer", dok je na drugom bila poruka: "Previše poreza, previše pravila, prihodi nedovoljni za život".

Proteklih nedelja, farmeri u zemlji koja je najveći poljoprivredni proizvodjač u EU organizovali su seriju protesta ljuti zbog svojih nadoknada, birokratije koja usporava njihov rad i ekološke politike zbog koje, kako kažu, ne mogu da se takmiče sa zemljama koje imaju manje stroge propise.

"Ovo je konačna bitka za poljoprivrednike. Ovo je pitanje našeg opstanka", rekla je Karen Duk, koja se pridružila konvoju traktora koji putuje ka Parizu.

Na jednom transparentu pisalo je: "Nećemo da umremo ćuteći".

Petnaest hiljada policajaca raspoređeno je radi obezbeđenja tokom protesta, rekao je ministar unutrašnjih poslova Džerald Darmani, koji je upozorio da će demonstracije farmera verovatno uticati na saobraćaj.

Sindikati farmera saopštili su da bi želeli da se blokiraju svi glavni putevi u prestonici, čime bi Pariz bio "pod opsadom".

Francuski ministar poljoprivrede Mark Fesno izjavio je da će se na samitu EU u četvrtak, predsednik Makron založiti za politiku koja više ide u prilog farmerima. Jedan izvor iz predsedničke palate rekao je da će Makron o situaciji takođe razgovarati sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

U nedelju su dve mlade klimatske aktivistkinje u muzeju Luvr prosule supu na staklo kojim je zaštićena Mona Liza Leonarda da Vinčija.

"Šta je najvažnije", vikali su, "umetnost ili pravo na zdravu i održivu hranu?"

XS
SM
MD
LG