Linkovi

Borba levice i centra oko formiranja nove vlade u Francuskoj


Novoizabrani članovi francuskog palamenta iz Nepokorene francuske stižu u sedište Parlamenta, u Parizu, 9. jula 2024.
Novoizabrani članovi francuskog palamenta iz Nepokorene francuske stižu u sedište Parlamenta, u Parizu, 9. jula 2024.

Lideri levičarskog bloka koji je dobio najviše glasova na parlamentarnim izborima u Francuskoj u nedelju i drugoplasirani blok na političkom centru, nastavili su "mahnitu" trku u pokušaju da spoje ponude za formiranje održive vlade.

Neočekivani ishod vanrednih izbora, u kojima je levica zabeležila iznenadni skok, ali nijedna grupa nije osvojila apsolutnu većinu, gurnuo je Francusku u neizvesnost, bez jasnog puta ka stabilnoj vladi.

Alijansa Novog narodnog fronta (NFP) tvrdolevičrske "Nepokorene Francuske" koju čine komunisti, socijalisti i zeleni, i sa druge strane centristi predsednika Emanuela Makrona pokušali su da pridobiju poslanike iz oba tabora i šire.

"Mislim da postoji alternativa Novom narodnom frontu", rekla je Auror Berž, viša poslanica iz Makronove stranke "Preporod" za TV Frans 2. "Mislim da Francuzi ne žele da se implementira platforma NFP-a. Mislim da ne žele povećanje poreza".

Telefoni neprestano zvone, uz neke pozive centrista koji pokušavaju da okupe dovoljno poslanika umerene levice da stvore osnovu za vladu, rekli su izvori Rojtersa.

U međuvremenu, levičarski lideri su se takođe oglasili kako bi istakli da bi, pošto su dobili najviše glasova na izborima, trebalo da vode vladu - dok o premijeru i sastavu kabineta različite stranke koje čine NFP tek treba da se dogovore.

Zategnute finansije

Usred upozorenja rejting agencija, ono što Francuska radi sa svojim zategnutim javnim finansijama biće rani test da li se njima i dalje može upravljati. Finansijska tržišta, Evropska komisija i njeni partneri u evrozoni pažljivo prate.

Bilo bi uobičajeno da Makron pozove najveću poslaničku grupu da formira vladu, ali ga ništa u Ustavu ne obavezuje na to.

Opcije uključuju široku koaliciju i manjinsku vladu, koje bi donosile zakone u parlamentu od slučaja do slučaja, uz ad-hok sporazume.

Makron "mora dozvoliti levici da vlada", rekao je levičar Fransoa Rufin za Mond.

Izgleda da je malo verovatno da će Makron, čiji mandat ističe 2027, moći ponovo da vodi istu politiku, pošto ga je pobedio krajnje desničarski "Nacionano okupljanje" na prošlomesečnim evropskim izborima i levica na vanrednim parlamentarnim izborima koje je raspisao protiv volje nekih od svojih pristalica.

Kerol Delga, iz Socijalističke partije, naglasila je da levica sama ne može da vlada i da mora da pruži ruku drugima - ali na osnovu programa poreza i troškova NFP-a.

Ali drugi su zauzeli tvrđi stav.

"NFP ima najveći broj poslanika u Narodnoj skupštini, stoga je na NFP-u da konstituiše vladu... to je ono na čemu radimo", rekao je Manuel Bompar, iz "Nepokorene Francuske", za LCI TV.

XS
SM
MD
LG