Linkovi

Zašto desnica u Francuskoj na kraju nije dobila izbore?


Marin Le Pen, arhivska fotografija (AP/Thibault Camus)
Marin Le Pen, arhivska fotografija (AP/Thibault Camus)

Tako blizu, a tako daleko. Liderka Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen delovala je da je na pragu da pobedi u drugom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, pošto je trijumfovala u prvom krugu. I iz te pozicije je delovalo da lako može da dobije apsolutnu većinu u parlamentu.

Ali, ono što je delovalo kao pobeda je na kraju ispalo kao poraz. Iako je njena partija osvojila više mesta u parlamentu nego ikada, Nacionalno okupljanje je udarilo o zid glasača koji ne veruju da ta opcija treba da upravlja Francuskom.

"Plima nadolazi, ali ovoga puta nije došla dovoljno visoko", rekla je Le Pen.

Ovo nije prvi put da glasači i politički protivnici ekstremne desnice spreče da ta opcija dođe na vlast u drugom krugu. Ista stvar se dogodila ocu Marin Le Pen, Žan Mari Le Penu, na predsedničkim izborima 2002. Nekadašnji padobranac i osnivač partije Nacionalni front - koja je okupljala i nacističke kolaboracioniste, nekoliko puta je osuđen zbog antisemtiskog govora mržnje i redovno je opisivao gasne komore kao "detalj" u istoriji Drugog svetskog rata.

Ipak, iznenadio je Francusku i njene partnere kada je sa Žakom Širakom završio u drugom krugu izbora. Zastrašeni birači su masovno rekli "Ne", pa su čak i levičari glasali za konzervativnog Širaka.

Takozvani "Republikanski front" - proces u kom se ideološki različiti Francuzi ujedinjuju, ostavljajući razlike po strani, samo da bi sprečili krajnju desnicu da dođe na vlast, uvek je davao rezultate. Marin Le Pen je tako poražena na predsedničkim izborima 2017. i 2022. kada je izgubila od Emanuela Makrona, a ovoga puta je na isti način izgubila njena stranka.

Makronova tesna pobeda 2022. i to što je Le Pen dobila 89 mesta u parlamentu, tada je protumačena kao slabljenje "Republikanskog fronta" i da je samo pitanje vremena kada će u potpunosti prestati da funkcioniše.

Ali, iznenađujuće je dobro radio proteklog vikenda i doveo do ovakvih rezultata. Koalicija levičarskih partija koja se ujedinila i išla protiv desnice, kao i Makronove centrističke koalicije, imala je veliki broj kandidata koji su prošli u drugi krug, ali nije delovalo da će pobediti.

Strategija je pomogla da se glasovi koncentrišu na preostale kandidate u trkama protiv ekstremne desnice. Nacionalno okupljanje je pobedilo u 104 trke u drugom krugu, što je jedna od četiri - mnogo manje nego što su očekivali.

Nacionalno okupljanje je dobilo 143 mesta u parlamentu od ukupno 577, što je bez presedana. I sada su treći blok po jačini u parlamentu, iza levičarske i Makronove koalicije.

Džordan Bardela, 28-godišnji kandidat za premijera desnice, rekao je da je "savez beščašća" rivala Nacionalnog okupljanja sprečio desnicu da dođe na vlast.

Istraživač javnog mnjenja Bris Tenturije, rekao je da je "Republikanski front" bio još snažniji nego što se očekivalo i da stranka Le Pen i dalje uzrokuje strah kod ljudi i mobiliše ih da glasaju.

"Više odbijaju nego što privlače", kaže Fransoa Hibur sa Instituta za strateške studije. "I što su bliži cilju, odbijajući faktori su sve jači".

Nacionalno okupljanje vodilo je umereniju kampanju pred izbore, sa ublaženom retorikom i sa Bardelom na čelu. Ali, kandidati te partije su bili pod lupom francuskih medija, dok su građani izražavali sumnju da li su podobni da uopšte budu kandidati.

Pošto je Ludivin Daudi prošla u drugi krug u svom distriktu u Normandiji, Nacionalno okupljanje je povuklo iz trke jer je u javnost isplivala njena fotografija sa nacističkom kapom.

Francuski mediji su otkrili da je jedna od kandidatkinja držala gradskog službenika kao taoca, drugi su kritikovani zbog članstva u ekstremno desničarskim organizacijama ili neprikladnih komentara. Jedan od kandidata je svojevremeno tvitovao da je "gas doneo pravdu za žrtve holokausta", ali je posle tvrdio da mu je izjava izvučena iz konteksta.

XS
SM
MD
LG