Linkovi

Orban i Ši u Pekingu o primirju Ukrajine i Rusije, Bela kuća zabrinuta zbog posete mađarskog premijera


Predsednik Kine Ši Đinping rukuje se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Pekingu, Kina, 8. jula 2024.
Predsednik Kine Ši Đinping rukuje se sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, u Pekingu, Kina, 8. jula 2024.

Mađarski premijer Viktor Orban razgovarao je sa kineskim predsednikom Ši Đinpingom o potencijalnom mirovnom sporazumu između Ukrajine i Rusije.

Bela kuća izrazila je zabrinutost zbog posete mađarskog državnika Kini uz napomenu da deluje da nije donela rezultate.

"Putovanje ne izgleda produktivno kada je reč o rešavanju stvari u Ukrajini. To je zabrinjavajuće", izjavio je Džon Kirbi portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće.

Mađarski premijer je u neočekivanoj poseti kineskoj prestonici boravio nakon poseta Kijevu i Moskvi i razgovora sa ukrajinskim i ruskim predsednicima Volodimirom Zelenskim i Vladimirom Putinom u Kijevu i Moskvi – što je izazvalo kritike pojedinih lidera Evropske unije.

Orban koji svoju diplomatsku inicijativu označava kao “Mirovna misija 3.0” kritičar je zapadne vojne pomoći Ukrajini i zvaničnik Unije koji gaji bliske odnose sa kineskim i ruskim liderom.

Inače, Kina, koja održava bliske odnose sa Rusijom, prezentovala je mirovni plan od šest tačaka u saradnji sa Brazilom, kojim se predlaže međunarodna mirovna konferencija u kojoj bi ravnopravni učesnici bili Ukrajina i Rusija.

Orban je u Pekingu poručio da Kina predstavlja ključnu silu u kreiranju uslova za mir u rusko ukrajinskom ratu, pošto je stigao u kinesku prestonicu na razgovore sa predsednikom Ši Đinpingom.

Mađarska veoma ceni mirovnu inicijativu Kine u vezi sa sukobom u Ukrajini”, napisao je Orban na društvenoj mreži Eks.

Sa druge strane, kineski predsednik poručio je da bi pažnja trebalo da bude usredsređena na smirivanje situacije u Ukrajini, kao i da međunarodna zajednica stvori uslove i podršku za nastavak direktnog dijaloga između Ukrajine i Rusije, javila je kineska državna televizija.

Ovo je Orbanovo treće iznenađujuće putovanje u inostranstvo otkako je Mađarska početkom jula preuzela rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom, nakon što je prošle nedelje otputovao u Ukrajinu i Rusiju u, kako je rekao, "mirovnu misiju".

Viktor Orban bi nakon boravka u Pekinu trebalo da poseti i Vašington.

U američkoj prestonici se od 9. do 11. jula održava samit zemalja članica NATO-a.

Sastanak lidera NATO sledeće nedelje u Vašingtonu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Očekuje se da će neke od tema razgovora biti Ukrajina, ruska agresija, Kina, kao i region Indo-pacifika.

Reagujući na Orbanovu inicijativu, nemački premijer Olaf Šolc poručio je da mađarski premijer u Kini boravi kao predstavnik svoje zemlje i ne govori u ime Evrope.

Mađarska politika često ne predstavlja osnovu razmišljanja Evropske unije”, rekao je Šolc novinarima u Štutgartu.

Oglasio se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski koji je poručio da mađarski premijer ne može posredovati između Rusije i Ukrajine - što je zadatak koji bi, kako je rekao, trebalo da preuzmu svetske sile poput Kine, Sjedinjenih Država ili Evropska unija.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak ocenio je da bi prekid vatre na šta, kako kaže, pozivaju Orban i Ši, Moskvu podstakao na još snažnije napade.

Lideri Mađarske i Kine još jednom su zahtevali trenutni prekid vatre... Njegova svrha je stvaranje lažnog osećaja da agresor ima pravo da ubija, jer govori o miru, a žrtva ne treba da se brani. Takav predlog stimuliše Rusiju da nastavi sa napadima", napisao je Podoljak na društvenoj mreži Eks.

Mađarska, pod desničarem Orbanom, postala je važan trgovinski i investicioni partner za Kinu, za razliku od nekih drugih zemalja Evropske unije koje žele da postanu manje zavisne od druge najveće svetske ekonomije.

Orbanova poseta je takođe usledila nekoliko dana pre samita NATO koji će se baviti daljom vojnom pomoći Ukrajini protiv onoga što je zapadna odbrambena alijansa nazvala ruskim "ničim izazvanim agresorskim ratom".

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto prati Orbana na putovanju u Kinu, prema fotografijama na Sijartovoj Fejsbuk stranici.

Ministarstvo spoljnih poslova otkazalo je krajem prošle nedelje sastanak zakazan za ponedeljak u Budimpešti sa nemačkim ministrom spoljnih poslova i Sijartom, rekao je u petak zvaničnik nemačkog ministarstva spoljnih poslova.

Orban, kritičar zapadne vojne pomoći Ukrajini, koji ima najtoplije odnose od bilo kog lidera EU sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao je prošle nedelje da priznaje da nema mandat EU za put u Moskvu, ali da se mir ne može sklopiti "iz udobne fotelju u Briselu".

XS
SM
MD
LG