Linkovi

Evrozona izašla iz recesije


Ljudi sede u baru u Madridu. Posle šest kvartala recesije kada je stopa nezaposlenosti dostigla rekordni nivo, evrozona je po svemu sudeći počela da se oporavlja.

Snažan ekonomski rast u Nemačkoj i Francuskoj pomogao je eurozoni da izađe iz rekordne jednoipogodišnje recesije, potvrdivši očekivanja da je evropski blok na putu oporavka.

Snažan ekonomski rast u Nemačkoj i Francuskoj pomogao je eurozoni da izađe iz rekordne jednoipogodišnje recesije, potvrdivši očekivanja da je evropski blok na putu oporavka.

U Evropi je u toku oporavak. To su najnovije vijesti iz eurozone, koja se polako vraća rastu nakon najduže recesije ikada. Snažniji bruto društveni proizvod dvije najveće ekonomije Njemačke i Francuske podstakao je rast od 0,3 odsto u drugom kvartalu, čime je okončan jednoipogodišnji pad.

“Današnje cifre, u kombinaciji sa ostalim nedavno iznesenim podacima, su ohrabrujuće i nagovještavaju da evropska ekonomija postepeno dobija zamah. Takođe se potvrđuju proljećnje procjene Evropske komisije o umjerenom oporavku u drugoj polovini 2012”, ističe Šantal Hjuz, portparol Evropske komisije.

Postavlja se međutim pitanje da li je kriza gotova. Stručnjak Džo Randl iz kompanije ETX Kapital, smatra da treba biti oprezan.

"Njemačka cvjeta, situacija u Francuskoj je dobra, ali treba uzeti u obzir i jug Evrope koji je u stvarno lošem stanju. Tako da imate dvoslojnu Evropu, gdje Njemačka u stvari kontroliše mjere štednje dok doživljava procvat. Zbog toga mislim da problemi eurozone nisu riješeni”.

Neujednačenu situaciju potvrđuje i pad španske ekonomije za 0,1 odsto, a italijanske i holandske za 0,2. Portugal je pak zabilježio rast veći od jedan odsto, najbrži u eurozoni u drugom kvartalu. Uprkos tome što najnoviji podaci nadmašuju očekivanja brojnih ekonomista, iz Evropske komisije upozoravaju:

"Ovi malo pozitivniji podaci su dobrodošli, ali nema prostora za popuštanje. Hvalospjevne izjave kojima se nagovještava da je kriza završena definitivno ne odgovaraju današnjoj situaciji. Treba i dalje prevazići značajne prepreke: rast je i dalje nizak, a njegovi nagovještaji su još slabi“, kaže Šantal Hjuz.

Eurozonu sada očekuje složen oporavak, koji ugrožavaju rekodrna nezaposlenost i oštre mjere štednje u zemljama na evropskoj periferiji.
XS
SM
MD
LG