Linkovi

Evrozona oštro protiv grčkog referenduma


Evropski ministri finansija sazvali su vanredni sastanak u subotu, pošto je Grčka najavila da će raspisati referendum o ishodu razgovora o dobijanju paketa finansijske pomoći.

Šef evrogrupe Jerun Dašelblum rekao novinarima u Briselu da je odluka Grčke “tužna” i da je “zatvorila vrata nastavku razgovora”. On je dodao da je vrlo neprijatno iznenađen, jer je grčka vlada odbacila tri predloga od tri različite institucije, dodajući da će evrozona razmotriti buduće posledice.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble slično je reagovao. “Grčka vlada je, ako dobro razumem, unilateralno završila pregovore”, rekao je Šojble, pošto je stigao na sastanak sa kolegama iz evrozone.

Grčki premijer Aleksis Cipras međutim, dobio je danas gromoglasan aplauz u parlamentu, gde su se članovi vlade okupili kako bi razmotrili zahtev za raspisivanje referenduma. Glasanje o predlogu je zakazano za kasnije u subotu.

Cipras je predložio raspisivanje referendum u televizijskom obraćanju naciji u petak kasno uveče.

“Ljudi moraju da odluče bez ucenjivanja, referendum će biti održan 5. jula”, rekao je grčki premijer.

Cipras je to najavio nekoliko sati pošto poslednja runda pregovora sa međunarodnim kreditorima nije donela nikakve rezultate.

Grčkoj treba paket finansijske pomoći EU u iznosu od 8 milijardi dolara, kako bi isplatila blizu 2 milijarde dolara duga Međunarodnom monetarnom fondu pre utorka.

XS
SM
MD
LG