Linkovi

Evropski savet ponovo o finansijskoj krizi


Francuski članovi sindikata pale baklju tokom demonstracija ispred zgrade u kojoj je počeo samit EU u Briselu, 14. mart 2013.
Francuski članovi sindikata pale baklju tokom demonstracija ispred zgrade u kojoj je počeo samit EU u Briselu, 14. mart 2013.

Evropski lideri sastali se na dvodnevnom samitu u Briselu gde će između ostalog razgovarati o stopi nezaposlenosti u EU i merama za izlazak iz finansijske krize.

U Briselu su se danas kasno poslijepodne okupili evropski lideri na proljetnom dvodnevnom samitu koji se prvenstveno bavi finansijskim pitanjima. Očekuje se nastavak rasprave o merama za zaustavljanje krize, pitanju o kojem još uvek ne postoji jedinstven stav država članica EU.

Sa jedne strane su zagovornici mišljenja da samo mjere štednje neće dovesti 27 evropskih država na put oporavka. Njemačka, sa druge strane najveći je zagovornik oštrih mjera kresanja troškova. Po uvjerenju njemačke kancelarke Angele Merkel, jaki argument za takav stav jeste oporavak vlastite ekonomije, kao rezultat mjera savezne vlade. Ipak, ni ona ne može zatvoriti oči pred činjenicom da nezaposlenost samo u evrozoni dostiže rekordnih 12 odsto, dok situaciju u Grčkoj i Španiji nije gotovo ni potrebno posebno pominjati.

"Razgovaraćemo o opštim uslovima javnih budžeta, rastu, zapošljavanju. Naš fokus mora biti na borbi protiv nezaposlenosti mladih", rekla je kancelarka Merkel.

"Niti jedan evropski lider ne može biti sretan situacijom u kojoj je
26 miliona nezaposlenih u Uniji koju predstavljamo i za koju smo odgovorni",
smatra irski premijer i predsjedavajući Evropskim savetom, Enda Keni.

Ipak, dosadašnja praksa pokazuje mršave rezultate na evropskom polju. U godini koja je i formalno u EU proglašena godinom čovjeka, čini se da je on na posljednjem mjestu. To su evropskim liderima danas poručili i predstavnici radničkih sindikata - šta god da radite, radite pogrešno jer izostaju rezultati.

"Svakako smo više nego sumnjičavi da će uskoro biti rasta koji bi smirio tržište i ljude i dao im posao. Nezaposlenost raste i raste, raste svakog mjeseca. kada će doći do oporavka, kada ćemo stići do te tačke?" upitala je generalna sekretarka evropske konfederacije radničkih sindikata, Bernadet Segol.

U isto vrijeme, ulicama Brisela kolone radnika iz svih krajeva Evrope protestuju protiv mjera kakve se preduzimaju, koje, poručuju radnici, za rezultat imaju samo podršku krupnom kapitalu, dok obični ljudi, Evropljani tonu u sve veću bijedu.
XS
SM
MD
LG