Linkovi

EP nezadovoljan istragom o aferi Euleks


Evropski parlament traži transparentniju istragu o optužbama o korupciji u civilnoj misiji EU na Kosovu dodajući da će ukoliko ne dobije zadovoljavajuće informacije, formirati nezavisnu istražnu komisiju.

U Evropskom parlamentu nisu zadovoljni kvalitetom i obimom informacija koje su dobili tokom zatvorenog sastanka sa predstavnicima Evropskog servisa za spoljne poslove o aferi EULEX-a na Kosovu. Oni traže pune informacije i transparentnu istragu, a nisu daleko ni od toga da, ukoliko EULEX ne odgovori njihovim zahtjevima, na teren pošalju nezavisnu istražnu komisiju Evropskog parlamenta.

Očito prvobitna namjera zvaničnika Evropskog servisa za spoljne poslove da zataškaju optužbe za korupciju u samom vrhu Euleksa, jednostavno nije prošla. Od trenutka kada se za slučaj zainteresovao Evropski parlament, tačnije njegov Komitet za spoljne poslove, u Briselu je dignuta uzbuna i sada svi, uključujući i čelnike evropske diplomatske službe, govore o tome kao o prioritetu broj jedan.

Medjutim, to ne briše loš utisak kakav su na parlamentarce ostavili ljudi Visoke predstavnice EU, Federike Mogerini na sinoćnjem zatvorenom sastanku sa članovima parlamenta.

"Članovi EP apsolutno nisu zadovoljni što istraga Euleksa nije donijela nikakve rezultate. Mi želimo uspjeh Euleksu, želimo uspjeh dijalogu Beograda i Prištine, ne želimo da umanjujemo značaj postignutog, ali ako ima pukotina na evropskoj strani, nećemo pomoći time što ih krijemo. Ako i izgleda tako, Parlament to neće dozvoliti. Kažemo da bi evropska agencija za borbu protiv korupcije, Olaf, trebalo da preuzme istragu o tome", poručio je Ričard Hauit, član Komiteta za spoljne poslove EP.

Predsjednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Elmar Brok dodao je:

"Očekujemo transparentnu, otvorenu, brzu, nezavisnu istragu. Ne znamo da li su sve ove optužbe istinite, moraju se utvrditi činjenice, a ako se utvdi krivica, moraju se kazniti krivci."

Član Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, Eduard Kukan sugerisao je sprovođenje nezavisne istrage.

"Znamo da postoje odredjene procedure, ali ne možemo biti zadovoljni odgovorima poput: istraga je u toku i ne možemo ništa reći o tome. Ako ne dobijemo zadovoljavajuće odgovore, mi ćemo pokušati da organizujemo našu nezavisnu istragu", rekao je Kukan.

A sa strane Evrpskog servisa za spoljne poslove su konačno reagovali. Osim neuvjerljivog nastupa pred Parlamentom njenih predstavnika, Federika Mogerini je odlučila da krene korak dalje.

"Namjeravam hitno da postavim nezavisnog i iskusnog prvnog eksperta da napravi reviziju mandata misije sa posebnim fokusom na to kako se postupa po prijemu optužbi za korupciju. Sada radimo na imenu koje će u najskorije vrijeme biti objavljeno javnosti", izjavila je visoka predstavnica EU, Federika Mogerini.

Briselska mašinerija je konačno pokrenuta i čini se, neće se zaustaviti dok ili u detalje ne dokaže neopravdanost optužbi ili, što je izvjesnije, ne ukaže na krivce za narušavanje kredibiliteta najveće evropske civilne misije.

XS
SM
MD
LG