Linkovi

EP: Dijalog i reforme


EP: Dijalog i reforme
EP: Dijalog i reforme

Na plenarnoj raspravi Evropskog parlamenta o rezoluciji o Srbiji, podržani su dosadašnji napori Beograda, uloženi u reforme i dijalog sa Prištinom. Budući zadaci, poručio je u ime Evropske Komisije komesar za proširenje, Štefan File, su nastavak popravljanja odnosa sa Kosovom i nastavak reformi. Za autora rezolucije, Jelka Kacina, parlamentarna poruka Srbiji dolazi u pravo vrijeme - mjesec dana pred izbore, nastojeći da potakne pozitivne snage i buduće vlasti ohrabri da nastave koristiti momentum reformskog procesa.

Pripremajući se za konačno glasanje o rezoluciji o Srbiji, parlamentarci su danas saslušali šta na tu temu imaju reći Evropski savjet i Komisija - poruke slične prirode - pozdravlja se učinjeno, traži dodatni napor na popravljanju odnosa sa Prištinom.

"Pozdravljamo činjenicu da su Srbija i Kosovo postigli sporazum o regionalnom predstavljanju i primjeni zajedničkog upravljanja administrativnim prelazima. Svesni smo da postoje privremene teškoće u primjeni regionalnog sporazuma, te radimo kako bismo situaciju popravili i sve doveli za sto", izjavio je predsjedavajući Evropskog savjeta, danski ministar za evropska pitanja Nikolaj Vamen.

Sada je riječ o pozitivnoj ocjeni Komisije, koja bi mogla da znatno ubrza proces čekanja na datum početka završnih pregovora. S tim u vezi, iz Komisije su bili danas jasni:

"Od Srbije se očekuje da ostvari ključno - načini progres prema jasnom i održivom popravljanju odnosa sa Kosovom. To znači da Srbija mora da primjeni, i drži se onoga što stoji na papiru, sve do sada usvojene sporazume sa Prištinom. Drugo, željeli bismo da vidimo da se zamah reformi nastavlja, što bi potvrdilo da zemlja u dovoljnoj mjeri ispunjava praktične kriterije", naveo je evropski komesar za proširenje, Štefan File.

Komesar je posebno naglasio da treba izbjeći otvaranje novog kontroverznog pitanja - srpskih izbora na Kosovu. "Srbija mora da se uzdrži od održavanja lokalnih izbora na Kosovu", poručio je File.

Jelko Kacin: Pohvala i poruka Srbiji

"Rekao bih da je ova rezolucija drugačija jer je Srbija napravila veliki proboj, mnogo se govori o dijalogu izmedju Prištine i Beograda, ili Beograda i Prištine ali po meni je to pre svega dijalog izmedju Beograda i Beograda. Beograd je konačno došao do zaključka da mora nešto napraviti za sebe, svoje susjede, i dobrosusjedske odnose, i eto tu je status. Ali tu su i izbori koji zahtevaju ponovo više emocija, ludila, mitologije i svega ostalog, i u tom kontekstu je donošenje rezolucije o Srbiji mjesec dana prije izbora i prava poruka za sve političke partije da su svesni da to što Srbija danas ima može sačuvati i unaprediti ako se nova vlada posveti u potpunosti sledećim koracima. Zato mi hrabrimo Srbiju i tražimo da pregovori počnu što je moguće pre. Na drugoj strani, pošto glasamo istovremeno o Crnoj Gori koja će otvoriti poglavlja 23 i 24, znači da, ne samo za Crnu Goru, nego i Bosnu, Albaniju, Srbiju, Kosovo, Makedoniju pa i Tursku, ništa više neće biti kao što je bilo, čim se otvore poglavlje 23 - ljudska prava, pravna država, reforme pravosudja, i 24 - borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Ona je, u slučaju Srbije, svakako sistemska korupcija koju je veoma teško preseći, i to je ono čemu je pokojna Verica Barać posvetila ceo svoj život, radni vek sada na kraju, kada je upozoravala na sve ono što zapravo jeste sistemska korupcija. Znači Srbiji se daje pohvala, odličan položaj za početnu vežbu na putu ka EU ali samo Srbija je ta koja može sebi izboriti, omogućiti datum i početak pregovora", konstatovao je podnosilac rezolucije, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin.

O rezoluciji o Srbiji će se glasati na sutrašnjem plenarnom zasjedanju EP.

XS
SM
MD
LG