Linkovi

EK: Zabrinutost zbog severa Kosova


Portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič
Portparolka Visoke predstavnice EU, Maja Kocijančič

Iz Evropske komisije poručuju: uzdržite se od nasilja i saradjujte sa onima koji žele da uspostave slobodu kretanja za sve.

Danas je iz Brisela poručeno da je Evropska komisija veoma zabrinuta zbog nasilja na sjeveru Kosova, te da poziva sve strane na uzdržanost i saradnju sa medjunarodnim organizacijama. Istovremeno se naglašava da evropska civilna misija, EULEX, koji ovih dana ulazi u reorganizaciju kosovske misije, ne učestvuje u aktuelnoj operaciji, ali da podržava pricipe slobode kretanja za sve stanovnike Kosova.

U reakciji na aktuelna zbivanja na sjeveru Kosova, iz Evropske komisije poručuju: uzdržite se od nasilja i saradjujte sa onima koji žele da uspostave slobodu kretanja za sve, što je, podsjećaju predstavnici Komisije, jedan od temeljnih principa koje zastupamo:

Portparolka visoke predstavnice EU, Ketrin Ešton, Maja Kocijančić navodi:

"U kontaktu smo sa našim NATO partnerima i, kao uvijek u ovakvim slučajevima, urgiramo kod svih strana da pokažu uzdržanost i saradjuju sa medjunarodnim organizacijama na Kosovu".

Na novinarsko pitanje da li evropska civilna misija, EULEX, čiji su se predstavici još juče u Evropskom parlamentu izjasnili da ne podržavaju nasilje, podržava akciju KFOR-a, Kocijančić je odgovorila posredno, naglašavajući da Brisel, a time i EULEX, podržava uspostavu slobode kretanja svih stanovnika Kosova.

Inače, tokom jučerašnje parlamentarne rasprave o radu EULEX-a, najavljeno je kako će ta civilna misije u skoro vrijeme ući u svoju transformaciju - neophodnu, sudeći po stavu predstavnika kosovskih nevladinih organizacija.

Izvršna direktorka kosovske Inicijative za stabilnost, Endjeluše Morina, naglašava:

"Vrlo iskreno, EULEX nema dobru reputaciju medju lokalnim stanovništvom Kosova- ne vjerujem da je ta misija poptuno propala, jer ima slučajeva koji su uspješno riješeni, ali postoji uvjerenje da su neki od slučajeva politički motivisani, tu bih posebno pomenula slučaj šefa Centralne banke, koji je mjesecima bio pritvoren, da bi potom pušten zbog nedostatka dokaza."

Da li zbog toga, ili zbog ukupnog utiska o neispunjenim ciljevima misije, EULEX se mijenja, već od 15-tog juna, gubeći oko 25 posto svoga ljudstva

"Riječ je o želji država-članica Unije da nas vide u manjem broju ali i fokusirane na polje pravde, ali mi ostajemo značajno posvećeni situaciji na sjeveru, koju bi smo željeli popraviti, situaciju za koju svi znamo da nije laka...", objasnio je Gzavije de Marnjak
XS
SM
MD
LG