Linkovi

Hiljade izbeglica u Hrvatskoj, stižu i u Sloveniju


Hrvatska policija posmatra migrante koji su ukrcavaju u autobus blizu granice Hrvatske i Srbije
Hrvatska policija posmatra migrante koji su ukrcavaju u autobus blizu granice Hrvatske i Srbije

Hrvatska se suočava sa migrantskom krizom u punom obimu - kapaciteti te zemlje su popunjeni, a prve izbeglice već ulaze u Sloveniju

Hrvatska se suočava sa migrantskom krizom u punom obimu - kapaciteti te zemlje popunjeni, a prve izbeglice već ulaze u Sloveniju. Mađarski premijer Viktor Orban rekao da Mađarska već podiže ogradu i prema Hrvatskoj.

U poslednja tri dana u Hrvatsku je ušlo više od 16.000 azilanata, što je situaciju u toj zemlji dovelo do ivice kolapsa. Iako su zatvoreni svi granični prelazi prema Srbiji osim kod Šida, migranti u velikom ulaze ilegalno preko granice, a kako je poručio hrvatski premijer Zoran Milanović, Hrvatska prelazi na “plan B” i dodao da više neće popisivati ni zaustavljati izbeglice.

Situacija je najteža u Tovarniku i Belom Manastiru, gde je došlo i do sukoba između grupe Sirijaca i grupe Avganistanaca, u kome je povređen jedan mladić. Azilanti koji su stigli do Zagreba pokušavaju da se prebace do obližnje granice sa Slovenijom, gde najčešće ulaze ilegalno. Prema prvim podacima, u Sloveniju je ušlo oko hiljadu migranata.

U samoj Hrvatskoj traje rasprava o tome da li treba zatvarati granicu prema Srbiji – za takav potez najglasnije se zalaže HDZ, dok se većina ostalih, od crkve do Vlade, ne slaže sa takvim potezom:

"Hrvatska je pokazala da ima srce. To znamo. I kao država i kao ljudi. Međutim, moramo podsetiti svoje susede i EU da imamo i nešto drugo, a to je mozak. I da znamo šta su naši interesi i šta je naša sigurnost. Mi ne gradimo žičane ograde, fizički niko ne može da zatvori celu granicu. Ako ne sagradi žičanu ogradu", rekao je hrvatski premijer Zoran Milanović.

A Mađarska je već počela da podigne žičanu ogradu i prema Hrvatskoj, s obzirom da hrvatske vlasti sada prihvataju azilante, i bez registracije ih samo prebacuje prema Mađarskoj i Sloveniji. Tokom današnje posete Beogradu, ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je ocenio da u Evropi danas vlada licemerje i Evropa ne govori iskreno koliko je veliki problem pred njom. Po njegovim rečima reč je o seobi naroda, a kako smatra Sijarto rešenje je da EU pomogne zemjama koje se graniče sa Sirijom u izdržavanju izbeglica, kao i da brani spoljne granice EU u Grčkoj:

"Hrvatska, umesto da zbrinjava migrante, bez registracije, kao što to nalažu evropski propisi. Nego suprotno evropskim propisima autobusima prevozi migrante na mađarsku granicu."

Mađarski šef diplomatije je izrazio žaljenje zbog nedavnog incidenta kod Horgoša, u kome su pretučeni novinari RTS-a i dodao da je Mađarska spremna da otvori autoput za saobraćaj ukoliko dobije garancije spske policije da će smanjiti pritisak azilanata ka toj zemlji.

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić je je rekao i da je Srbija do sada registrovala oko 150.000 izbeglica koji su prošli kroz njenu teritoriju i da nastoji da pomogne tim ljudima, ali i da sarađuje sa susednim zemljama, a ne da izaziva nove razmirice:

"Reči koje se sada u Hrvatskoj upotrebljavaju na račun Srbije smatram apsolutno nekorektnim. To mnogo više govori o njima, koji umesto da se bave problemima koji sada postoje, govore loše reči o Srbiji."

Iz Bosne i Hercegovine su poručili da mogu da prime 5.000 izbeglica, nakon čega će zatvoriti granicu po uzoru na susede, rekao je ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić. Po njegovim rečima na granici BiH zasad se nije pojavio nijedan migrant ili izbeglica. Sarajevo neće dopustiti nekontrolisani priliv izbe-glica iznad svojih smeštajnih kapaciteta, osim u slučaju da se osiguraju koridori za njihov odlazak u zemlje Evropske unije, rekao je Mektić.

XS
SM
MD
LG