Linkovi

Merkel za vanredni samit, podele u EU


Izbeglica sa detetom na granici Srbije i Mađarske
Izbeglica sa detetom na granici Srbije i Mađarske

Nemačka i Austrija poručile da ne mogu same da rešavaju izbegličku krizu, dok Evropski parlament upozorava da Evropljani ne čine dovoljno da bi pomogli izbeglicama

Nemačka i Austrija zatražile su održavanje vanrednog samita Evropske unije o rešavanju izbegličke krize naredne nedelje. Nemačka kancelarka Angela Merkel i njen austrijski kolega Verner Fajman su na konferenciji za novinare u Berlinu poručili da Nemačka, Austrija i Švedska - koje trenutno podnose najveći teret izbegličkog talasa iz Azije, sa Bliskog istoka i iz Afrike - ne mogu same da rešavaju krizu. Izbjeglička kriza kao ključna tema ne napušta evropske skupove - tako su se danas u Evropskom parlamentu čule riječi upozorenja da Evropljani ne čine dovoljno kako bi pomogli izbjeglicama, da su evropske države podijeljene, a rezultat jučerašnjeg sastanka evropskih ministara unutrašnjih poslova se ocjenjuje razočaravajućim.

Ni brojni skupovi posvećeni rješavanju izbjegličke krize, ni odluke i evropske akcije u tom smjeru ne ostavljaju utisak da Unija čini dovoljno kako bi odgovorila na potrebe izbjeglih i, konačno, riješla krizu. Potvrda toga došla je i sa današnjeg skupa u Evropskom parlamentu gdje su se čule kritike na račun onoga što Nijemci opisuju kao "nacionalni egoizam", koji Evropu čini razjedinjenom i nesposobnom da djeluje na način kako se to od nje očekuje...a riječ je o tek neznatnom postotku ljudi koji kucaju na evropska vrata, podsjeća visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"Ovo nije nešto novo, niti je ovo samo evropsko, naprotiv - ovo je regionalno, globalno pitanje. Govorimo o samo 0,1 posto evropske populacije kada govorimo o izbjeglicama koje dolaze. U isto vrijeme, u Libanu izbjeglice čine 25 posto populacije. Ovdje pričamo o 40 hiljada, 120 hiljada izbjeglih, a kada gledamo države u sirijskom susjedtsvu, govorimo o broju blizu 12 miliona ljudi. Dakle, treba bolje da shvatimo kako stoje stvari. Porodice u očaju daju posljednji novac i zajedno sa svojom djecom se upuštaju u izbjeglištvo. Takav očaj ne mogu zaustaviti ograde i zidovi".

"Vrlo sam razočaran rezultatom ministarskog sastanka prošle noći. Očekivao sam više podrške država članica. Sada cijeli svijet gleda u našem pravcu, očekuje od Evrope da preduzme jasne korake i vrijeme je da svi zajedno preuzmemo odgovornost", naglasio je evrpski komesar za unutrašnje poslove, Dimitris Avramopulos.

Evropska nesposobnost i podijeljenost vidljiva je i iz sjedišta medjunarodne organizacije.

"Prije pedeset devet godina imali smo prvu veliku evropsku i UNHCR izbjegličku krizu kada je 145 hiljada Madjara izbjeglo iz zemlje. Tada je njihov smještaj u evropskim državama i ostalim svjetskim bio riješen za manje od tri mjeseca. Sada imamo EU, ali Evropa više nije tako ujedinjena, Evropa je sada podjeljena", poručio je visoki komesar UN za izbjeglice, Antonio Gutereš.

Na njemačke pozive da se finansijski kazne države koje odbijaju da prime izbjeglice, u Evropskoj komisiji odgovaraju da za takvo nešto ne postoji zakonska osnova. Sa druge strane nadaju se da će se do početka narednog mjeseca, kada se očekuje redovan sastanak ministara unutrašnjih poslova, iznacji zajedničko rješenje i tako izbjeći dublje podjele medju evropskim državama koje su prerasle izbjegličku krizu i ušle na polje politike.

XS
SM
MD
LG