Linkovi

Nemačka i Austrija pružaju dobrodošlicu migrantima


Građani pozdravljaju pristigle migrante u Dortumundu, Nemačka 6. septembar 2015.
Građani pozdravljaju pristigle migrante u Dortumundu, Nemačka 6. septembar 2015.

Nemačka i Austrija danas priredjuju dobrodošlicu hiljadama migranata koji pristižu u njihove zemlje.

Većina migranata želi da traži azil u Nemačkoj, najbogatijoj evropskoj zemlji, gde se do kraja dana očekuje 8.000 migranata. Nemački funkconeri navode da će ove godine prihvatiti čak 800.000 azilanata.

Zemlje EU su podeljene upo pitanju priliva migranata bez presedana. Visoka predstavnica EU Federika Mogerini pozvala je na jedinstven stav kako bi odgovor bio efikasan.

Papa Franja je danas apelovao na "svaku parohiju, svaku versku zajednicu, svaki manastir, svako svetilište u Evropi" da budu domaćini izbeglicama. On je istakao da će dve parohije u Vatikanu primiti dve izbegličke porodice.

U medjuvremenu, izbeglice na turskoj granici sa Sirijom za Glas Amerike danas navode da sve veći broj novopridošlica ide direktno sa granice u autobuse čime započinju novu fazu opasnog puta ka Evropi.

Madjarski funkcioneri su mešutim konzistentno postavljali prepreke, poput 174 kilometara duge ograde od bodljikave žice na granici sa Srbijom, u nastojanju da spreče pretežno muslimanske migrante da udju u Madjarsku. Premijer Viktor Orban sebe vidi kao branioca hrišćanskog nasledja evropskog kontinenta. Orban je juče izjavio da je " priliv imigranata beskrajan i da bi to uništilo Evropu ukoliko bi svako bio prihvaćen".

U medjuvremenu, australijski premijer Toni Ebot je danas rekao da je njegova zemlja spremna da prihvati izbeglice iz logora na granici Sirije sa Irakom i pruži veću finansijsku pomoć Ujedinjenim nacijama.

XS
SM
MD
LG