Linkovi

Hiljade migranata zatočene u Budimpešti


Migranti u Madjarskoj
Migranti u Madjarskoj

Najmanje 2.000 ljudi je zatočeno na glavnoj medjunarodnoj stanici u Budimpešti pošto su vlasti iznenada obustavile dozvole migrantima da putuju u Nemačku i Austriju bez vize EU.

Madjarske vlasti su počele u ponedeljak da dozvoljavaju migrantima, koji su nedeljama bili ulogoreni ispred stanice, da udju u vozove bez vize. Medjutim, one su očigledno izmenile svoju odluku juče i obustavile tu praksu što je dovelo do nagomilavanja hiljada potencijalnih putnika. Funkcioneri navode da pokušavaju da slede pravila EU.

Madjarska je jedna od glavnih zemalja ulaska u EU sa preko 156.000 migranata koji su tu stigli ove godine. U skladu sa pravilima EU migranti moraju da traže azil u prvoj zemlji u koju udju. To znači da je Madjarska praktično tehnički sprečena da dopusti migrantima da otputuju u Austriju i Nemačku.

Medjutim, Nemačka je prošle nedelje saopštila da će dopustiti Sirijcima da podnesu molbu za izbeglički status u okviru svojih granica.

Nekonzistentna primena pravila je ostavila mnoge migrante u procepu pošto nemaju ni neophodna dokumenta niti novac da kupe karte za voz.

U medjuvremenu, vozovi Eurostara koji putuju izmedju Britanije i Francuske su zaustavljeni na nekoliko sati tokom noći zbog sumnje da su ilegalni migranti blokirali prugu što je najnoviji razvoj dogadjaja u evropskoj migrantskoj krizi. Stotine putnika su bile frustrirane i gnevne posle sinoćnjeg zastoja što je pogodilo pet vozova na liniji Pariz London. Putnici su se žalili da su struja i hladjenje bili isključeni dok su oni čekali.

Vozovi su zaustavljeni ispred Eurotunela kada su funkcioneri upozoreni da bi migranti mogli biti u tunelu ili da se nalaze na krovovima vagona. Juče je medjunarodna organizacija za migracije saopštila da je više od 350.000 migranata prešlo opasni put preko Sredozemog mora samo ove godine bežeći od ratova i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi u potrazi za boljim životom u Evropi. Većina njih je prvo stigla u Grčku, Italiju, Španiju i Maltu. Oko 2.600 njih je stradalo ili se utopilo kada su potonuli nesigurni, pretrpani brodovi kojima su upravljali trgovci ljudima.

XS
SM
MD
LG