Linkovi

Papa: "Smrt migranata zločin protiv čovečnosti"


Papa Franja (arhivski snimak)
Papa Franja (arhivski snimak)

Papa Franja je danas proglasio smrt 71 migranta u napuštenom kamionu u Austriji zločinom protiv čovečnosti.

"Prepuštamo svakog od njih na milost i nemilost Boga", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve apelujući na svetske lidere "da efikasno saradjuju u cilju sprečavanja takvih krivičnih dela."

U medjuvremenu, Madarjska je saopštila da je uhapsila petog osumnjičenog, Bugarina, pod sumnjom za krijumčarenje ljudi u vezi sa smrću 71 migranta čija tela su nadjena u hladnjači ostavljenoj na autoputu. Druga trojica Bugara i jedan Avganistanac su uhapšeni ranije.

I dok hiljade migranata i dalje putuju ka Evropi, najviši bezbednosni funkcioneri u Britaniji, Francuskoj i Nemačkoj su apelovali za njihovo bolje procesuiranje do kraja godine na ulazima u Evropu odnosno u Grčkoj i Italiji nakon dolaska iz ratom razorenih zemalja u Africi i na Bliskom istoku. Ministri unutrašnjih poslova te tri zemlje su naveli da bi trebalo migrantima uzeti otiske prstiju i registrovati ih kako bi vlasti mogle brzo da identifikuju kome treba pružiti zaštitu.

Francuski premijer Manuel Vals je rekao da migranti koji beže od oružanih konflikata i sudskog gonjenja moraju biti dobrodošli u Francuskoj. "Svaki zahtev za azil mora hitno biti razmotren.", istakao je on.

Medjutim nisu sve evropske zemlje prigrlile priliv migranata.

Desničarski premijer Madjarske, Viktor Orban, je rekao da zauzima dogmatski stav prema migrantima zato što oni predstavljaju pretnju za evropsku bezbednost, prosperitet i identitet. Budimpešta gradi četiri metara visoku ogradu na južnoj granici sa Srbijom, u nastojanju da blokira migrante da stignu do Evropske unije koja je slobodna za kretanje medju 28 zemalja članica.

Makedonija je proglasila vanredno stanje ranije ovog meseca u odgovor na svakodnevne prelaske granica iz Grčke za 3.000 migranta koji se kreću ka zapadno evropskim zemljama.

Oko 500 migranata je danas u Makedoniji ušlo u voz koji odlazi dva puta dnevno iz Djevdjelije ka Srbiji.

Od Srbije sledeća zemlja je Madjarska.

Madjarska traži da migranti daju otiske prstiju pre nego što udju u privremene logore, što neke brine. Mark Kekesi, volonter iz grupe aktivista Solidarnost sa migrantima, navodi da su migranti "uplašeni od tog režima u Madjarskoj, jer su uvereni da bi, ako njihovi otisci prstiju ostanu registrovani u Madjarskoj, zapadno evropske zemlje mogle da ih pošalju nazad u Madjarsku."

Madjarska je postala usko grlo na putovanju u bogatije zapadno evropske zemlje, jer sprečava ulazak migranata iako su zapadno evropske zemlje saopštile da su voljne da prihvate hiljade njih. Berlin navodi da bi se ove godine u Nemačkoj moglo naselili 800.000 migranata što je daleko više no pre godinu dana.

Generalni sekretar UN-a Ban Ki Mun je rekao da tragedije migranata " Zahtevaju kolektivni politički odgovor Evrope."

XS
SM
MD
LG