Linkovi

Evropa: Očekuje se priliv još većeg broja izbeglica


Migranti sa Bliskog istoka pristigli iz Nemačke u Dansku, hodaju ka Švedskoj, 7. septembar 2015.
Migranti sa Bliskog istoka pristigli iz Nemačke u Dansku, hodaju ka Švedskoj, 7. septembar 2015.

Hiljade izbeglica prešlo je iz Mađarske u Austriju, pošto je mađarska vlada počela da ublažava restrikcije na svojoj granici.

Humanitarni radnici i austrijske vlasti očekuju još veći priliv u narednim danima, dok se širi vest da je put do Evropske unije olakšan.

Voz prepun izbeglica dočekan je aplauzom kada je stigao u glavnu železničku stanicu u Beču. Dobrodošlica je bilo olakšanje za sirijskog studenta medicine Abdulmalikija al Haleda, pošto u Mađarskoj nije baš bio dobrodošao.

"Ako bih odlučio da ne završim studije ostao bih ovde, ali Nemačka je bolja za studiranje tako da ću otići tamo. Mislim da je ovde bolje. Pogledajte, svi nam ovde žele dobrodošlicu", ističe Abdulmalik al Haled, izbeglica iz Sirije.

Austrijski volonteri nude čaj i cigarete.

Širom Evrope vlada zabrinutost zbog talasa izbeglica, što neki tvrde da bi moglo zauvek da promeni izgled evropskog kontintenta. Međutim, jedna volonterka, koji deli bombone, smatra da trenutno postoje mnogo veće brige.

"Zaista ne znam kakva je ukupna slika, ali sada je najvažnije da se ljudima pruži pomoć, hrana, voda, sklonište i da im se omogući prolazak", kaže Denis Nojhauzer.

Austrijske vlasti obezbeđuju brz i efikasan prolazak, prebacivanjem izbeglica direktno u vozove za Nemačku.

Dok čekaju, Abdulmalik i njegovi rođaci pune svoje mobilne telefone. On ima barem još jednog rođaka koji čeka u Makedoniji. Čim napuni baterije, moći će da mu javi dobre vesti da je prošao kroz Mađarsku i stigao u Austriju.

"Reći ću mu kada stigne dovde da je ova zemlja bolja od svih ostalih. To ću mu reći.”

Sada, kada su pretrpljene patnje u Mađarskoj prošlost, dalji put za hiljade izbeglica koje su stigle u Beču biće jednostavan do Nemačke, kao i za još veliki broj drugih koji sada smelije idu na ovaj put.

XS
SM
MD
LG