Linkovi

Teški razgovori o migrantima i Britaniji


Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanski premijer Dejvid Kameron
Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i britanski premijer Dejvid Kameron

U toku dvodnevnog samita u Briselu traži se rešenje za kontrolu evropskih granica kao i način da se Britanija zadrži u evropskom društvu.

Teška pitanja su na stolu samita koji je danas poslijepodne započeo u Briselu - u dva dana skupa, evropski lideri moraju naći rješenje situacije u kojoj, u nedostatku evropskog pristupa migrantskoj krizi, države članice uspostavljaju kontrole i migrantske kvote, kao i osigurati ostanak Velike Britanije u evropskom društvu.

Od početka migranske krize se priča o potrebi traženja evropskog rješenja - u iščekivanju rješenja "made in EU", državama su dobri domaći proizvodi. Posljednji takav je austrijski - oštre granične kontrole i još oštrije kvote ulaska migranata. Austrijski kancelar gotovo ljutito poručuje kolegama da neće Austrija biti ta koja će sama podnositi posljedice nepostojanja ili nefunkcionisanja zajedničkog plana, dok predsjednik Evropske komisije, Žan-Klod Junker, takodje bez diplomatije, odgovara.

"Kao Komisija, mi ne želimo kontrole na nacionalnim granicama, ja nisam pristalica ovog trenda da imamo sve više kontrola granica, a to se dešava jer nemamo zajednički pristup ovom pitanju a takav pristup ću i danas zagovarati. Kada je riječ o Austriji, nije mi draga njihova odluka i upravo istražujemo da li je njihova odluka u skladu sa evropskim zakonima. O tome ću danas razgovarati i sa austrijskim kancelarom."

Svi se, medjutim, slažu u jednom - vanjske granice Unije se moraju ojačati. U protivnom, bićemo svjedoci novih graničnih kontrola i zidova. Sa tim su se složili i učesnici jučerašnjeg skupa "Balkanske rute":

"Veoma je kompleksna situacija u kojoj smo svi mi na jednoj ruti. Mislim da bi najbolje bilo ako prestane prihvat migranata, da to krene sa juga i da samo odtekne ono što je stiglo u naše zemlje", kaže predsjednik Srbije Tomislav Nikolić. On dodaje da je situacija alarmantna o čemu govore NATO brodovi koji bi ponovo kontrolisali more pošto se iz Libije očekuju nove izbeglice. "Rekao sam da EU mora da ima rešenje, da ne može da drži u neizvesnosti ostale države".

“Niko neće u Evropi zatvoriti granice, nego malo pojačati kontrolu, a treba videti šta to sad znači. Ako Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka, onda će to napraviti Slovenija pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija” - rekao je hrvatski premijer Tihomir Orešković.

Kada je o Velikoj Britaniji riječ, tu niko još pouzdano ne zna hoce li biti dogovora na ovom skupu koji mora odlučiti - Britancima se daju ili ne ustupci...

"Pred nama je veoma važan posao i biće teško - boriću sa za Britaniju. Ako dobijemo dobar sporazum, prihvatićemo ga. Neću prihvatiti sporazum koji neće zadovoljiti nase potrebe - mnogo važnije je da ovo učinimo na pravi način, nego da pristanemo na bilo šta", naveo je britanski premijer Dejvid Kameron.

A Britanci traže od izmjene evropskog ustava, garancija da države euro zone neće biti favorizovane u odnosu na one koje su odlučile da zadrže nacionalnu valutu, do uskraćivanja socijane pomoći doseljenicima u Veliku Britaniju i garancija da Unija neće nastaviti sa procesom ujedinjavanja, kojem je sklon Brisel. Iako se tvrdi kako je dosta toga već dogovoreno sa Londonom, neizvjestan je ishod i kraj večerašnjih i sutrašnjih razgovora - nisu svi u Uniji voljni da, kako tvrde, dopuste Britancima da se u Evropi ponašaju ne više ni kao u supermarketu iz kojeg su uzimali šta im odgovara - sada namjeravaju i supermarket da dizajniraju po svojoj želji.

XS
SM
MD
LG