Linkovi

Protesti u Evropi zbog nemira na Bliskom istoku


Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim
Oštećena zgrada u južnom izraelskom gradu Ofakim

U Parizu, stotine propalestinskih demonstranata su tražile da Izrael zaustavi nasilje i ne meša se u palestinsku politiku

Izraelsko-palestinski sukob je izazvao proteste u više velikih evropskih gradova. U Parizu, stotine propalestinskih demonstranata su tražile da Izrael zaustavi nasilje i ne meša se u palestinsku politiku.

„Izbori se približavaju, oni vide da je njihova ekstremno desničarska koalicija u opasnosti i žele da pokažu da su jedino oni u stanju da skrše Palestince“, rekao je Taufik Tahani, član francuske organizacije za solidarnost sa Palestincima.

U Rimu, demonstranti su se okupili ispred zgrade parlamenta, tražeći međunarodnu osudu nasilja koje je izbilo kada je prošle srede u izraelskom raketnom napadu poginuo Ahmed al-Džabari, komandant oružanog krila Hamasa. Potom su u raketnom napadu iz Pojasa Gaze poginula tri Izraelca.

U Londonu, policija se sukobila sa nekim demonstrantima ispred izraelske ambasade, ali nema izveštaja o hapšenju.

Tokom boravka u Madridu u Španiji, brazilski ministar spoljnjih poslova Antonio de Agvijar Patriota, rekao je da obe strane ne bi trebalo da odustaju od diplomatskog rešenja. „Zahtevamo prekid nasilja i tražimo da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija preuzme odgovornost u ovom slučaju i izražavamo podršku zahtevu Palestine da dobije posmatrački status u Ujedinjenim nacijama i poručujemo Palestini i Izraelu da put za prevazilaženje krize vodi kroz diplomatiju i dijalog“, rekao je brazilski ministar.
XS
SM
MD
LG