Linkovi

Dogovor bez većeg uticaja na tržišta


Trgovac na berzi u Frankfurtu
Trgovac na berzi u Frankfurtu

Finansijska tržišta pozdravila su odobravanje nove pomoći Grčkoj. Vrijednost akcija je međutim bila uglavnom nepromijenjena , dok su mnogi analitičari zabrinuti da li će grčka ekonomija biti u stanju da se oporavi.

Kada je otvorena berza u Atini, samo nekoliko sati nakon konačnog dogovora o novom zajmu, vrijednost akcija bila je u plusu. Uslijedio je pad od nešto više od dva odsto. Vijest iz Brisela nije uspjela da podstakne rast ni na ostalim evropskim tržištima. Nakon mjeseci pometnje u eurozoni, mnogi analitičari strahuju da dogovor ne mijenja ništa.

"Na neki način, riječ je pravljenju jednog koraka naprijed ili dva unazad. Sporazum o Grčkoj je odvratio, više nego spriječio katastrofu, tako da je ovo vjerovatno samo naredni zajam i prvi pokušaj restrukturiranja”, smatra Ričard Megvajer iz Rabobanke.

Vrijednost eura neznatno je porasla, ali su akcije na berzi u Parizu zabilježile manji pad.

"Tržišta su očekivala ove vijesti. Vidjećemo šta će se dogoditi sa grčkom ekonomijom narednih nekoliko mjeseci i godina, i šta će biti u narednom paketu, ukoliko ga bude”, ističe menadžer Dominik Dekui.

Na berzi u Frankfurtu bilo je malo razloga za slavlje, iako su trgovci bili obučeni za karnevalsku sezonu. Ključni indeks DAX takođe je neznatno pao, nakon što je dostigao najveću vrijednost u poslednjih sedam mjeseci.

“Vidjeli smo da su tržišta već očekivala rješenje situacije u Grčkoj. Pojedini investitori za sada vjeruju da je ovo kraj porasta vrednosti akcija. Postoji međutim zabrinutost da bi grčki scenario mogao da se ponovi u Portugalu", kaže trgovac na berzi Oliver Rot.

Mnogi investitori strahuju da će i Portugalu biti potreban drugi paket pomoći. Troškovi zaduživanje te zemlje su porasli, što je ponovo podstaklo strahovanja u pogledu širenja krize na ostatak eurozone i čak van nje.

XS
SM
MD
LG